Křupavé grilované masíčko okořeněné fenyklem, koriandrem a kmínem je naprosto vynikající, zvlášť když ho ke konci zakápnete citrónovou nebo limetkovou šťávou. Servírujte ho s máslovým česnekovým chlebem, je to lahůdka!
Ingredience
Na vepřové maso:
- ¼ šálku lístků čerstvého tymiánu a další k podávání
- 4 lžičky hrubé soli
- 1 lžíce římského kmínu
- 1 lžíce semínek koriandru
- 1 a ½ lžičky fenyklových semínek
- 1 a ½ lžičky kmínu
- 1 a ½ lžičky černého pepře
- ½ čajové lžičky vloček červeného chilli a další pro podávání
- 12 stroužků česneku, nasekaných
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 a ½ lžičky červeného vinného octa
- cca 2,5 kg vepřové plece
- na servírování plátky citronu nebo limetky
Na grilovaný česnekový chléb:
- ¾ šálku másla
- ½ šálku extra panenského olivového oleje
- ⅓ šálku jemně nasekané petrželky
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 5 stroužků česneku, jemně nastrouhaných nebo rozdrcených na pastu
- 1 lžička soli a více podle chuti
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- ¾ čajové lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky červeného vinného octa
- špetka vloček červeného chilli a další podle chuti
- 2 (cca 30 cm) bochníky francouzského nebo italského chleba, podélně rozpůlené
Postup
- Pomocí hmoždíře rozdrťte tymián, sůl, kmín, koriandr, fenykl, římský kmín, kuličky pepře a vločky červeného chilli tak, aby vše popraskalo, ale nebylo úplně rozemleté.
- Přidejte česnek, olej a ocet a rozdrťte na pastu.
- Potřete pastou celé vepřové maso a poté maso důkladně a rovnoměrně zakryjte.
- Maso položte na pečicí plech s okrajem, zakryjte fólií a marinujte v lednici alespoň 6 hodin nebo až 48 hodin.
- V malém hrnci rozpusťte máslo s olivovým olejem.
- Přidejte petrželku, bazalku, česnek, sůl, pepř, oregano, ocet a červené chilli a vařte do voňava 1 až 2 minuty.
- Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
- Dejte stranou, dokud nebudete připraveni grilovat.
- Pokud máslo ztuhne, dejte ho zpět na oheň, dokud nezkapalní.
- Rozpalte gril nebo zapalte uhlíky.
- Vepřové maso položte na gril tak, aby bylo co nejrovnější.
- Přikryjte gril a nechte maso opékat, dokud se na jedné straně neobjeví opálené stopy, 7 až 12 minut.
- Pokračujte v grilování na druhé straně, dokud nebude maso opečené podle chuti.
- Maso přendejte na prkénko, volně přikryjte fólií a před krájením nechte alespoň 10 minut odpočívat.
- Zatímco vepřové maso odpočívá, ogrilujte česnekový chléb:
- Rozpůlené bochníky položte řeznou stranou dolů na gril a z jedné strany lehce opékejte, 1 až 2 minuty.
- Otočte chléb a opečenou stranu pokapejte česnekovým máslem.
- Nechte opékat nepomazané strany chleba další 1 až 2 minuty.
- Chléb otočte a grilujte ještě jednou na pomazané straně asi 10 až 20 sekund (dejte pozor, aby se nepřipálil).
- Přendejte chléb na prkénko a nakrájejte na kousky.
- Vepřové maso nakrájejte na plátky a na maso vymačkejte měsíčky citronu nebo limetky.
- Podávejte ozdobené vločkami červeného chilli a lístky tymiánu, s česnekovým chlebem jako přílohou.