Tak tohle je naprostá delikatesa, kterou musíte vyzkoušet! Sekaná z mletého vepřového masa, lesních hub a vlašských ořechů potřená ovocným chutney se stane vaší novou oblíbenou pochoutkou, kterou si budete chtít připravovat pořád dokola.
Co budete potřebovat
- 1/2 šálku vlašských ořechů, nasekaných
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nastrouhaná
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 400 g lesních hub, nakrájených
- 750 g mletého vepřového masa
- 1 a 1/2 šálku strouhanky
- 1/2 šálku plocholisté petrželky, jemně nasekané
- 1 vejce
- 3/4 šálku ovocného chutney
- salát nebo zelenina, k podávání
Postup
- Předehřejte troubu na horkovzduch na 180°C.
- Pečicí formu o rozměrech 10 x 20 cm lehce vymažte tukem.
- Vložte vlašské ořechy do nepřilnavé pánve na vysoký plamen.
- Opékejte za častého míchání 5 minut, dokud nebudou opečené.
- Vyndejte ořechy z pánve a nechte je vychladnout.
- Do pánve přidejte olej, cibuli a česnek.
- Snižte plamen na střední.
- Restujte 3 minuty, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte houby, zvyšte teplotu a restujte, dokud houby nezměknou a veškerá tekutina se neodpaří.
- Dejte stranou vychladnout.
- Z vychladlých hub slijte přebytečnou tekutinu a přendejte do velké mísy.
- K houbám přidejte mleté vepřové maso, strouhanku, petrželku, vejce, sůl, pepř a vlašské ořechy.
- Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Lžící nalijte směs do vymazané formy.
- Pomocí rukou pevně přitlačte a vyhlaďte povrch.
- Pečte 40–45 minut nebo dokud nebude sekaná světle zlatá a propečená.
- Před překlopením na talíř dejte na 10 minut stranou.
- Vršek potřete 1 lžící chutney.
- Nakrájejte a podávejte teplé nebo studené se salátem nebo zeleninou a zbývajícím chutney.
Vyzkoušejte i naše oblíbené recepty na lahodné čatní aneb omáčky nejen k masu. Máme pro vás sladké i slané varianty!