Výborné a jednoduché vepřové kotlety se smetanovou omáčkou s česnekem, bylinek a žampiony se skvěle hodí na večeři o všedním dni, ale i o víkendu. Připravte si je klidně hned dnes!
INGREDIENCE
- 4 vepřové kotlety, s kostí nebo bez (asi 2,5 cm tlusté)
- 1 lžička kořenící soli (podle chuti)
- 1/3 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
Na smetanovou omáčku:
- 1 šálek nakrájených žampionů
- 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
- 1 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu
- 4 stroužky česneku, utřené
- 3/4 šálku smetany na vaření
POSTUP
- Kotlety ochuťte kořenící solí a pepřem.
- V pánvi nebo v hrnci rozehřejte olej a máslo na středně vysokém plameni, dokud se máslo nerozpustí.
- Opékejte kotlety asi 3-4 minuty z každé strany, dokud nezezlátnou a střed již není jasně růžový (pokud potřebujete, smažte po dávkách).
- Přendejte na teplý talíř.
- Dejte stranou.
- Přidejte žampiony do máslové šťávy v pánvi a restujte 3-4 minuty na středním plameni.
- Oškrábejte všechny zbytky, které zbyly z kotlet.
- Když jsou žampiony opečené, přidejte polovinu petrželky, polovinu tymiánu a všechen prolisovaný česnek; restujte 30 sekund, dokud nebude směs voňavá.
- Zalijte smetanou a vařte 3-4 minuty do mírného zhoustnutí.
- Dochuťte solí a pepřem, dle vaší chuti.
- Přidejte kotlety zpět do omáčky, nechte minutu povařit, aby se prohřály.
- Ozdobte zbylými bylinkami a ihned podávejte.