Vepřová pečeně je skvělou alternativou k receptům s kuřecími prsy! S touto jednoduchou marinádou z dijonské hořčice a česneku v medu máte zdravé jídlo na každý rušný den v týdnu.
Co budeme potřebovat
- 1 vepřová panenka
- 30 g medu
- 30 g dijonské hořčice
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce mletého česneku
- Listy ze 2 snítek čerstvého rozmarýnu
- Listy ze 2 snítek čerstvého tymiánu
- sůl
- pepř
Postup
- V misce prošlehejte med, dijonskou hořčici, sójovou omáčku, česnek, rozmarýn a tymián.
- Vepřové maso ze všech stran osolíme a opepříme, podle chuti.
- Vložte vepřové maso do velkého plastového sáčku na zip. Nalijte polovinu marinády na vepřové maso a promíchejte, aby se obalilo.
- Uzavřete sáček a nechte vepřové maso v marinádě chladit alespoň 30 minut nebo až 24 hodin.
- Zbývající ½ marinády dejte stranou do samostatné mísy, přikryjte a dejte do chladničky na později.
- Vyjměte vepřové maso z marinády a vložte do pekáčku.
- Během předehřívání trouby nechte vepřové maso ohřát na pokojovou teplotu.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Přikryjte alobalem a pečte 25 minut.
- Odstraňte alobal, potřete druhou polovinou marinády a umístěte pod gril na asi 5 minut.
- Vyjměte z trouby a před krájením nechte vepřové maso asi 10 minut odpočinout.
Vepřová pečeně s hořčičnou marinádou na grilu
Vše dělejte jako do kroku 6.
Vyjměte vepřové maso z marinády a během rozehřívání grilu jej nechte ohřát na pokojovou teplotu.
Rozpalte gril na střední teplotu.
Vložte vepřové maso na gril a zakryjte ho. Vařte asi 12–14 minut a každých pár minut otočte, dokud vepřové maso nedosáhne vnitřní teploty 60 °C – 63 °C.
Před krájením nechte vepřové maso 10 minut odpočinout. Podávejte s rezervovanou marinádou.
Pro další inspiraci na grilované vepřové maso se podívejte na naše recepty!