Lahodná, sladkoslaná vepřová pečeně plněná směsí nakrájených jablek, červené cibule, pekanových ořechů a sušených brusinek s luxusní krustičkou z třtinového cukru, medu a hořčice je dokonalým pokrmem, který se nemusíte stydět servírovat ani těm nejnáročnějším hostům!
Co budete potřebovat
- 1 vepřová pečeně bez kosti, o hmotnosti cca 1 – 1,2 kg
- 2 lžíce másla
- 1 lžička najemno nasekané čerstvé šalvěje
- 1 lžička najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého česneku
- 1/2 lžičky soli a pepře
- 1 šálek jemně nasekaných jablek, oloupaných
- 1 šálek najemno nakrájené červené cibule
- 1/2 šálku jemně nasekaných pekanových ořechů
- 1/2 šálku sušených brusinek
- kuchařský provázek
Na polevu:
- 1/2 šálku hrubozrnné hořčice
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce medu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
- Pečeni rozřízněte a otevřete jako knihu.
- Zakryjte ji potravinářskou fólií a pomocí paličky na maso ji trochu zploštěte.
- Dejte do lednice.
- V hrnci rozpusťte máslo spolu s česnekem, rozmarýnem, šalvějí, solí a pepřem.
- Přidejte jablka, cibuli, pekanové ořechy a brusinky a restujte 2-3 minuty, nebo dokud cibule není poloměkká.
- Odstraňte ze sporáku.
- Vyjměte maso z lednice a odstraňte všechnu fólii.
- Brusinkovo-jablečnou směs položte na vepřové maso a rozetřete.
- Pečeni srolujte a zajistěte provázkem.
- Vložte do zapékací mísy o rozměrech 23 x 33 cm postříkané olejem ve spreji..
- V samostatné misce smíchejte přísady na polevu.
- Vršek pečeně potřete směsí.
- Zapékací mísu přikryjte alobalem a pečte asi 1 hodinu, nebo dokud střed pečeně nedosáhne teploty 63 stupňů Celsia.
- Po dopečení nechte 5-10 minut vychladnout.
- Nakrájejte a podávejte.
Teprve koupi hrnce na pomalé vaření zvažujete? Pak právě vám se mohou hodit naše recenze těch nejlepších pomalých hrnců. Kdo vyhrál v našem srovnání?