Vepřové maso v česnekové omáčce

Vepřové maso v česnekové omáčce

Kotlety si můžeme připravit na mnoho způsobů a když se k tomu přidají ty správné suroviny, máme dokonalou pochoutku. Tento recept je určen pro každého, kdo miluje asijskou kuchyni a rád se inspiruje jejich zajímavými recepty.

Ingredience:

  • 4 lžičky kukuřičného škrobu
  • 6 polévkových lžic sójové omáčky
  • 500 g vepřových kotlet bez kosti
  • 1 hrnek nevařené dlouhozrnné rýže
  • 1/4 hrnku vody
  • 4 lžičky hoisin omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje
  • 1 lžíce arašídového oleje
  • 250 g čerstvých hub (žampiony, hřib smrkový, shii-take nebo hlíva ústřičná)
  • 4 jarní cibulky
  • 1 žlutá cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžičku sušené červené papriky
  • 2 lžíce čerstvého pomerančové šťávy (pokud nemáme, můžeme použít i džus)

Postup:

  • Kotlety nakrájíme na tenké proužky a houby i očištěné cibulky s klasickou cibulí na plátky.
  • Česnek oloupeme a na lisu prolisujeme, případně pomocí nože rozetřeme na prkénku, pokud nemáme lis.
  • Rýži uvaříme přesně podle pokynů, které jsou uvedeny na obalu. Po uvaření ji udržujeme v teple.
  • Do misky dáme 2 lžičky kukuřičného škrobu, 2 lžíce sójové omáčky, promícháme, aby byla směs hladká, a vložíme do ní nakrájené kotlety. Odložíme stranou a necháme odpočívat 15 – 20 minut.
  • V jiné misce poté smícháme zbývající 2 lžičky kukuřičného škrobu, 4 lžíce sójové omáčky, 1/4 hrnku vody a 4 lžičky hoisin omáčky.
  • Ve velké pánvi (ideálně když máme pánev Wok) zahřejeme oba druhy oleje na střední teplotu po dobu cca 2 minut.
  • Přidáme vepřové maso i s marinádou a za stálého míchání smažíme 3 – 4 minuty, až dokud maso nezačne chytat hnědý nádech.
  • Přihodíme nakrájené houby, cibuli, jarní cibulky, zázvor i sušenou papriku, promícháme a smažíme další 2 minuty.
  • Poté vmícháme tekutou smě s hoisin omáčkou a vaříme další minutu.
  • Nakonec vmícháme pomerančový džus a odstavíme.
  • Podáváme s rýží a ozdobíme podle fantazie, například kouskem papriky, bylinkami, ale i plátky česneku nebo třeba nasekanými jarními cibulkami.
Česnekové maso s rýží po asijsku.
Zdroj: https://www.myrecipes.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.