Tyto plátky vepřového masa v žampionové omáčce jsou ve skutečnosti neuvěřitelně snadné na přípravu a přitom jsou tak luxusní! Podávejte s bramborovou kaší nebo vaječnými nudlemi.
Co budete potřebovat
- 1 kg vepřové panenky
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce másla
- 3/4 lžičky soli
- 1/2 lžičky pepře
- 2 šalotky nakrájené na kostičky
- 230 g žampionů nakrájených na plátky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1/2 šálku dezertního vína Marsala
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Odstraňte přebytečný tuk z panenky a nakrájejte ji na silné plátky (asi 4 cm).
- Na každý plátek zatlačte dlaní, aby se mírně zploštil.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olivový olej a 1 lžíci másla, dokud se máslo nerozpustí a nezpění.
- Půlku medailonků opékejte, dokud lehce nezhnědnou, asi 2 minuty z každé strany.
- Přendejte na talíř a opečte i zbylé maso.
- Vyjměte zbytek medailonků na talíř.
- Přidejte zbývající 2 lžíce másla do pánve spolu se šalotkou a špetkou soli.
- Restujte, dokud se máslo nerozpustí, poté přidejte žampiony a restujte asi tři minuty.
- Zasypte lžící mouky a dobře promíchejte.
- Přidejte Marsalu a kuřecí vývar a míchejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Přidejte vepřové medailonky a petrželku a vařte dalších 4–5 minut, nebo dokud není vepřové maso na dotek pevné a uprostřed jen lehce růžové.
- Servírujte!
A co takové recepty na vepřové se smetanou? Jsou vynikající!