Tyto medailonky z vepřové panenky zabalené ve slanině jsou luxusním předkrmem, který navíc zvládnete připravit téměř kdykoli. Výborná omáčka z portského vína navíc úžasně doplňuje chuť a texturu slaniny!
Co budete potřebovat
- 1 vepřová panenka o hmotnosti cca 1,25 kg, nakrájená příčně na šest kusů
- 6 proužků tlustě nakrájené slaniny
- ½ lžičky čerstvého mletého pepře
- 125 ml nasekané šalotky
- 250 ml portského vína
- 250 ml kuřecího vývaru
- 2 lžičky čerstvého nasekaného tymiánu nebo petrželky
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Umístěte kousky vepřového masa mezi dva kusy potravinářské fólie.
- Pomocí dna těžké pánve je mírně zploštěte na tloušťku asi 2,5 cm.
- Medailonky obalte slaninou a zajistěte párátkem.
- Opakujte se zbývajícími medailonky a slaninou.
- Posypte čerstvým mletým pepřem.
- Ve velké těžké pánvi vhodné do trouby opékejte medailonky na středně vysokém plameni z obou stran, asi 2 minuty z každé strany.
- Přendejte do trouby a pečte, dokud maso i slanina nebudou mít jen růžový nádech, asi 15 až 20 minut.
- Přendejte na talíř a udržujte v teple.
- Z pánve slijte všechen tuk kromě 1 polévkové lžíce.
- Na středně vysokém plameni restujte šalotku do měkka a zlatava, asi 10 minut.
- Zalijte portským a kuřecím vývarem a přiveďte k varu.
- Vařte, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu, asi 5 minut.
- Posypte tymiánem nebo petrželkou.
- Medailonky podávejte přelité omáčkou.
- Dobrou chuť!
Vyzkoušejte i naše další recepty z vepřové panenky, které si zamilujete! Máme pro vás grilovanou, zapečenou i plněnou variantu.