Vepřové na žampionech

Vepřové na žampionech

Dušené kotlety jsou skvělým obědem, ale klidně to může být i vydatná večeře. Vůně česneku v kombinaci se smetanou vykouzlí dokonalý pokrm, po kterém se jen zapráší. Perfektní přílohou je rozhodně rýže, ale nevadí ani těstoviny, případně brambory.

Ingredience:

  • 4 vepřové kotlety
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička sušeného česnekového prášku
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje

Na houbovou omáčku:

  • 1 hrnek nakrájených hnědých žampionů
  • 5 rozdrcených stroužků česneku
  • 1 lžička italského koření
  • 1 a 1/2 hrnku smetany ke šlehání (nejlépe 33 %)
  • 1/2 hrnku kuřecího vývaru
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • Sůl a mletý černý pepř dle chuti

Postup:

  • V malé misce smícháme papriku, česnekový prášek, sůl a pepř.
  • Vepřové kotlety osušíme papírovou kuchyňskou utěrku a posypeme připravenou směsí koření z obou stran.
  • V pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem na střední teplotě.
  • Jakmile se máslo rozpustí, vložíme do pánve kotlety a opékáme z každé strany po dobu 3 – 5 minut, aby byly dobře propečené.
  • Takto připravené kotlety dáme na zahřátý talíř a zabalíme do alobalu.
  • Do stejné pánve vhodíme nakrájené houby a za stálého míchání opečeme dozlatova, přičemž při míchání oškrábeme i zbytky z kotlet.
  • Přidáme česnek, petržel, italské koření a mícháme dalších 30 sekund. Poté zalijeme vývarem, smetanou, promícháme a necháme cca 4 minuty povařit.
  • Jakmile omáčka zhoustne, vložíme do pánve kotlety, přilijeme i šťávu z nich a ještě tak 3 minuty vaříme.
  • Nakonec ozdobíme petrželkou a můžeme servírovat.

Tip: Kdo chce trochu experimentovat, může si k tomu zkusit připravit cuketové nudle.

Česnekové vepřové kotlety ve smetanově houbové omáčce.
Zdroj: https://www.eatwell101.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.