Dušené kotlety jsou skvělým obědem, ale klidně to může být i vydatná večeře. Vůně česneku v kombinaci se smetanou vykouzlí dokonalý pokrm, po kterém se jen zapráší. Perfektní přílohou je rozhodně rýže, ale nevadí ani těstoviny, případně brambory.
Ingredience:
- 4 vepřové kotlety
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička sušeného česnekového prášku
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 polévkové lžíce másla
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
Na houbovou omáčku:
- 1 hrnek nakrájených hnědých žampionů
- 5 rozdrcených stroužků česneku
- 1 lžička italského koření
- 1 a 1/2 hrnku smetany ke šlehání (nejlépe 33 %)
- 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- Sůl a mletý černý pepř dle chuti
Postup:
- V malé misce smícháme papriku, česnekový prášek, sůl a pepř.
- Vepřové kotlety osušíme papírovou kuchyňskou utěrku a posypeme připravenou směsí koření z obou stran.
- V pánvi rozehřejeme olivový olej s máslem na střední teplotě.
- Jakmile se máslo rozpustí, vložíme do pánve kotlety a opékáme z každé strany po dobu 3 – 5 minut, aby byly dobře propečené.
- Takto připravené kotlety dáme na zahřátý talíř a zabalíme do alobalu.
- Do stejné pánve vhodíme nakrájené houby a za stálého míchání opečeme dozlatova, přičemž při míchání oškrábeme i zbytky z kotlet.
- Přidáme česnek, petržel, italské koření a mícháme dalších 30 sekund. Poté zalijeme vývarem, smetanou, promícháme a necháme cca 4 minuty povařit.
- Jakmile omáčka zhoustne, vložíme do pánve kotlety, přilijeme i šťávu z nich a ještě tak 3 minuty vaříme.
- Nakonec ozdobíme petrželkou a můžeme servírovat.
Tip: Kdo chce trochu experimentovat, může si k tomu zkusit připravit cuketové nudle.