Vepřové nudličky gyros s tzatziki omáčkou

Vepřové nudličky gyros s tzatziki omáčkou

Udělejte si svůj vlastní domácí tradiční řecký pokrm zabalený v pita s tímto jednoduchým receptem na souvlaki neboli řecké špízy! Souvlaki jsou jedním z nejoblíbenějších pouličních jídel v Řecku a má to dobrý důvod. Pokrm je plněný dobře uvařeným a kořeněným masem se svěží omáčkou tzatziki a zabalený v lahodně křupavé pitě. A to je na tom prostě to nejlepší!

Co budeme potřebovat

Na maso

  1. 1 vepřovou panenku (nakrájenou na nudličky)
  2. Stroužek česneku (prolisovaný)
  3. ½ červené cibule (nakrájená na plátky)
  4. 4 lžíce olivového oleje
  5. 2 lžíce červeného vinného octa
  6. Lžíce oregana
  7. Lžíce sušeného tymiánu
  8. Lžíce sušeného rozmarýnu
  9. ½ lžíce medu

Na omáčku tzatziki

  1. Okurku
  2. 2 stroužky česneku
  3. 50 ml panenského olivového oleje
  4. 500 g jogurtu
  5. 2 lžíce červeného vinného octa
  6. Sůl
  7. Pepř

Na servírování

  1. 4 pita chleby
  2. Červená cibule (nakrájená)
  3. Rajče (nakrájené na plátky)
  4. Salát

Postup

  1. Ve velké míse si smícháme nudličky z vepřové panenky, česnek, červenou cibuli, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce červeného vinného octa, trochu tymiánu, trochu rozmarýnu a vše promícháme
  2. Ingredience důkladně promícháme dohromady, aby se chutě propojily, a nakonec přidáme ½ lžíce medu
  3. Misku zabalíme do potravinářské fólie a dáme do lednice
  4. Maso necháme v marinádě alespoň 2 hodiny v lednici nakládat, nejlépe však přes noc
  5. Pro tepelnou úpravu masa si na vysokou pánev rozpálíme velkou pánev
  6. Přidáme panenku spolu s marinádou, ve které se nakládala
  7. Maso z každé strany opékáme bez míchání asi minutu, dokud není maso uvnitř propečené a na povrchu křupavé
  8. Pro přípravu tzatziki omáčky na vepřový gyros nalijte do kuchyňského robotu olivový olej a česnek
  9. Směs mixujeme, dokud se česnek nerozmělní na kašičku
  10. Do velké mísy nastrouháme okurku, ochutíme solí a pepřem a necháme 10 minut odstát
  11. Nastrouhanou okurku zabalíme do utěrky a začneme jí ždímat, aby se zbavila přebytečné vody
  12. Okurku vrátíme do mísy a přidáme rozmixovaný česnek s olejem, jogurt, 2 lžíce octa z červeného vína, sůl a pepř a promícháme
  13. Pita chléb zlehka potřeme z obou stran olejem a dochutíme solí, pepřem a oreganem
  14. Troubu si zapneme na 250 stupňů
  15. Na její dno položíme velkou pánev (vzhůru nohama)
  16. Na ní chléb položíme pita chleby a opékáme v předehřáté troubě na 250 °C asi 1 minutu
  17. K podávání potřeme pita chleby trochou domácí tzatziki omáčky a navrch dejte vepřové nudličky, několik plátků červené cibule, pár plátků nakrájených rajčat
  18. Zabalíme a ihned podáváme

Pro rychlejší a snadnější verzi můžete omáčku tzatziki nahradit samotným jogurtem nebo hořčičnou či majonézovou omáčkou.

Vepřové maso nakrájené na nudličky v nadýchaném chlebu s krémovými tzatziki.
Zdroj: kitchensanctuary.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.