Plátky z vepřové plece vařené v pomalém hrnci spolu s luxusní omáčkou ze žampionů a bramborami jsou skvělým obědem, který si zvládnete připravit i přes noc.
Co budete potřebovat
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1,2 kg vepřové plece
- 1 žlutá cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 šálky kuřecího vývaru
- 230 g žampionů
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky sušeného estragonu
- 800 g brambor (asi 4 střední brambory)
- 1/4 šálku smetany na vaření, zahřáté
- kukuřičný škrob a voda
- sůl a pepř dle chuti
Postup
- Ořízněte vepřovou plec od přebytečného tuku a nakrájejte ji na steaky.
- Vepřové steaky vydatně osolte a opepřete.
- Rozpalte velkou pánev na středním plameni na sporáku.
- Přidejte olej a nechte minutu zahřívat.
- Uspořádejte steaky tak, aby se dotýkaly dna pánve (možná budete muset pracovat po dávkách).
- Nechte steaky opékat 5 minut.
- Celých 5 minut se steaky nehýbejte ani je nepřevracejte.
- Zatímco se maso opéká, připravte si zeleninu.
- Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek nasekejte a brambory oloupejte.
- Brambory nakrájejte na 0,5 cm kolečka.
- Nakrájejte žampiony.
- Po uplynutí 5 minut vyjměte steaky z pánve a vložte je do pomalého hrnce.
- Stačí je opéct z jedné strany, ale můžete i z druhé, je to na vás.
- Do rozpálené pánve přidejte cibuli a restujte 3 minuty.
- Přidejte česnek a restujte ještě 1 minutu.
- Zalijte kuřecím vývarem a promíchejte.
- Přidejte směs do pomalého hrnce.
- Do pomalého hrnce vmíchejte žampiony, hořčici, citronovou šťávu a estragon.
- Umístěte brambory do nádoby vhodné do trouby, která se vejde do vašeho pomalého hrnce.
- Brambory osolte, opepřete a promíchejte.
- Zakryjte nádobu alobalem.
- Položte nádobu do pomalého hrnce na vepřové maso.
- Pomalý hrnec přikryjte pokličkou a vařte na nízké teplotě po dobu 8 hodin.
- Opatrně vyjměte nádobu s bramborami a dejte stranou.
- Do omáčky přilijte smetanu.
- Zapněte pomalý hrnec na vysoký stupeň.
- Smíchejte 3 lžíce kukuřičného škrobu s 3 lžícemi studené vody v malé misce a promíchejte do hladka.
- Do omáčky vmíchejte kašičku z kukuřičného škrobu a nechte omáčku bez pokličky houstnout asi 30 minut.
- Jakmile omáčka zhoustne, osolte a opepřete podle chuti.
- Brambory podávejte s omáčkou se žampiony a vepřovým masem.
- Na brambory podávejte omáčku, houby a vepřové maso.
Stále ještě nejste majitelem hrnce na pomalé vaření? Pak si přečtěte naše recenze těch nejlepších pomalých hrnců. Kdo vyhrál v našem srovnání?