Velmi populární pokrm, který se připravuje na mnoho způsobů.
Nevíte, jak originálně už ho uvařit?
Načerpejte novou inspiraci z našich receptů na vepřové rizoto!
Všechny jsou chutné, snadné a hotové během několik málo minut.
Kterému z nich dáte přednost?
Naše recepty
Jaká rýže je pro přípravu rizota nejvhodnější?
Obecně můžeme říci, že na rizoto lze více méně použít téměř jakýkoli druh rýže, nebo alespoň v Čechách to často děláme. Existují ale speciální druhy rýže, které jsou určené přímo pro přípravu rizota. Oceníte je zejména v případě, že dáváte přednost krémovější konzistenci tohoto pokrmu.
- V Itálii se tradiční rizoto připravuje zejména z rýže Arborio, Carnaroli či Vialone Nano.
- Tyto druhy jsou charakteristické kratším a kulatějším tvarem zrn, které se podobají perličkám. Při vaření vstřebávají více vody a zároveň uvolňují škrob, který houstne a vytváří typickou krémovou podobu italského risotta.
- Nepoužívejte k přípravě rizota rýži jasmínovou ani basmati.
- Rýži předem neproplachujte, vyplavili byste z ní zbytečně škrob, naopak se vyplatí rýži zlehka osmahnout na oleji.
- Používejte vývar, nikoli vodu.
Rýže patří mezi velmi dobře stravitelné potraviny, které mohou bez obav konzumovat také starší lidé, děti či lidé s různými typy diet. Navíc neobsahuje lepek, vhodná je tak i pro osoby s celiakií. Je bohatá zejména na sacharidy a vlákninu, pokud ji ale s našimi recepty doplníte o vepřové maso a zeleninu, získáte rázem nutričně vyvážený pokrm s množstvím bílkovin, vitamínů i minerálních látek.