Tento autentický řecký pokrm je jednoduchý na přípravu a tak skvěle chutná! Užijte si ho během letního grilování nebo i kdykoli během roku, například s osvěžující omáčkou tzatziki.
Ingredience
- 4x 110 g steaky z vepřové krkovice, nakrájené na kousky (nebo použijte malou 450 g vepřovou plec, nakrájenou na kousky)
- 1 šálek bílého vína
- 1/4 šálku citronové šťávy
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušené petrželky
- 1 lžička kořenící soli
- 1/4 lžičky černého pepře
Postup
- Namočte asi 8 dřevěných špejlí do vody nebo si odložte kovové špejle, které použijete pro tento recept (zabráníte tak připálení špejlí).
- Vepřové maso nakrájejte na čtvercové kousky o délce asi 3,5 až 5 cm.
- Prošlehejte dohromady víno, citronovou šťávu, olivový olej, česnek, papriku, bazalku, petržel, kořenící sůl a pepř.
- Na namočené špejle natlačte kousky vepřového masa, asi 4-6 kusů na špíz v závislosti na velikosti.
- Marinádu nalijte do mělké nádoby, vložte do ní vepřové špízy a několikrát otočte, aby se obalily.
- Zakryjte víkem, vložte do lednice a nechte 1 až 6 hodin marinovat.
- Rozpalte gril na středně vysokou teplotu a potřete olivovým olejem (je-li to nutné).
- Můžete také použít velkou pánev nebo grilovací pánev.
- Špízy grilujte asi 3–6 minut z každé strany, dokud není vepřové maso propečené a nedosáhne vnitřní teploty 65 stupňů Celsia.
- Před podáváním nechte 3-5 minut odpočinout.