Knedlo-vepřo-zelo, to je naše národní jídlo. Žádná zdravá svačinka, ale pořádná nálož masa a přílohy. Vepřové však lze upravit na spoustu způsobů a výpečky jsou jedním z nich. Jak na ně?
Ingredience:
Maso
- 1 kg vepřové plece
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 lžíce sojové omáčky
- 200 ml vody
- 1 rovná lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
Zelí
- 500 g kysaného zelí (bílého)
- 2 cibule
- 4 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce cukru
- kmín
- sůl
Postup:
Maso
- Maso nakrájejte na kostky. Do kastrolu dejte sádlo a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte posolené a opepřené maso a zprudka opečte.
- Takto upravené maso dejte do pekáče, podlijte vodou, přiklopte a pečte v troubě na 160°C zhruba 90 minut.
- Poté víko odstraňte, zvyšte teplotu na 180°C a pečte dalších 30 minut. Před dopečením přidejte trochu vody smíchané s moukou a sojovkou a vmíchejte do výpeku, aby se šťáva zahustila.
Zelí
- V hrnci nechte na oleji zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte zelí i s nálevem, dolijte troškou vody a přisypte kmín. Nechte dusit.
- Po změknutí zelí přidejte ocet, cukr a sůl, množství můžete upravit dle chuti.
Výpečky s bílým zelím podávejte ideálně s houskovým knedlíkem.