Vepřové výpečky se zelím

Vepřové výpečky se zelím
Příprava: 40 minut Vaření: 150 minut Počet porcí: 5

Knedlo-vepřo-zelo, to je naše národní jídlo. Žádná zdravá svačinka, ale pořádná nálož masa a přílohy. Vepřové však lze upravit na spoustu způsobů a výpečky jsou jedním z nich. Jak na ně?

Ingredience:

Maso

  • 1 kg vepřové plece
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 200 ml vody
  • 1 rovná lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř

Zelí

  • 500 g kysaného zelí (bílého)
  • 2 cibule
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce cukru
  • kmín
  • sůl

Postup:

Maso

  • Maso nakrájejte na kostky. Do kastrolu dejte sádlo a zpěňte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  • Přidejte posolené a opepřené maso a zprudka opečte.
  • Takto upravené maso dejte do pekáče, podlijte vodou, přiklopte a pečte v troubě na 160°C zhruba 90 minut. 
  • Poté víko odstraňte, zvyšte teplotu na 180°C a pečte dalších 30 minut. Před dopečením přidejte trochu vody smíchané s moukou a sojovkou a vmíchejte do výpeku, aby se šťáva zahustila.

Zelí

  • V hrnci nechte na oleji zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli. 
  • Přidejte zelí i s nálevem, dolijte troškou vody a přisypte kmín. Nechte dusit.
  • Po změknutí zelí přidejte ocet, cukr a sůl, množství můžete upravit dle chuti. 

Výpečky s bílým zelím podávejte ideálně s houskovým knedlíkem. 

vepřové výpečky s knedlíkem a zelím
livingpraguetours.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.