Dušené pokrmy jsou vhodné nejen pro chladné zimní měsíce, ale svým způsobem po celý rok. Zelenina se dá použít nejen podle receptu, ale klidně na základě sezóny. Můžete tak mít v každém ročním období zcela jiný obsah zeleniny.
Ingredience:
- 300 g libového vepřového masa
- 100 g pórku
- 2 stroužky česneku
- 120 g brokolice
- 100 h cukety
- 150 g dýně hokkaido
- 200 g žampionů
- 2 středně velké mrkve
- 1 červená paprika
- 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
- 100 ml bílého vína
- 500 ml zeleninového vývaru
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky oregana
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/2 lžičky kmínu
- Sůl podle chuti
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 1 hrst petrželky na ozdobu
Postup:
- Vepřové maso nakrájíme na velké kostky nebo nudličky a orestujeme na trošce oleje v hrnci.
- Po pár minutách přidáme nadrobno nakrájený pórek a česnek nasekaný na tenké plátky.
- Přihodíme k masu do hrnce a za občasného míchání necháme vařit.
- Ostatní zeleninu nakrájíme na hrubé kousky a krátce orestujeme.
- Zalijeme bílým vínem, přidáme bobkové listy a zeleninový vývar.
- Vmícháme rajčatový protlak a přihodíme všechno koření.
- Za občasného promíchání necháme eintopf vařit asi 30-40 minut a poté znovu dochutíme.
- Podávejte posypané trochou petrželky.
- Jako příloha je perfektní opečený chléb s máslem a česnekem.