Recept není nic složitého, jen má to spoustu kroků. Jen bychom rozhodně doporučili, abyste si na něj dali čas. Čím více času a péče mu budete věnovat, tím lepší výsledný pokrm bude.
Co budeme potřebovat
- 1,5 kg vepřové krkovice
- Jablko (nakrájené na kostičky)
- Hruška (nakrájené na kostičky)
- Cibule (nakrájená na plátky)
- Lžíce másla
- Lžíce olivového oleje
- ½ lžičky cukru
- Chilli
- Lžička soli
- Lžička pepře
- 50 g cukru
- 150 ml vývaru
- 50 g sušených brusinek
- Celý hermelín
- 400 g červeného zelí
Postup
- Troubu předehřejeme na 160 stupňů
- Vepřovou krkovici opláchneme a osušíme
- Maso přikryjeme potravinářskou fólií a rozklepeme na tenký plátek
- Maso osolíme, opepříme a dáme stranou
- Na sporáku si rozehřejeme středně velkou pánev a přidáme máslo společně s olejem
- Ty necháme rozpustit a přidáme cibuli
- Po 5 minutách vaření přidáme cukr a promícháme
- Cibuli necháme zkaramelizovat
- Restujeme 10-15 minut
- Přidáme nakrájené jablko a hrušku
- Promícháme, aby se vše spolu spojilo
- Po 3 minutách přidáme brusinky a 100 mililitrů vývaru
- Mícháme, aby se ingredience spojily, a necháme vařit po dobu 5-10 minut
- Mezitím si do vedlejšího hrnce dáme červené zelí
- Přidáme zbytek vývaru a lžíci cukru
- Promícháme a zelí necháme za občasného míchání na mírnou teplotu prohřívat
- Když nádivka začne redukovat, přidáme chilli a cukr
- Promícháme, a jakmile nádivka zhoustne, sundáme jí z plotny
- Nádivku necháme mírně vychladnout a poté jí navrstvíme na plátky krkovice
- Přidáme na plátky nakrájený hermelín a zelí
- Krkovici zarolujeme jako roládu a převážeme provázkem, aby se nerozpadla
- Závitky naskládáme do pekáče, přidáme vodu a vložíme do předehřáté trouby
- Rolády pečeme 60-75 minut
- Poté záhorácké závitky vyndáme z trouby, přikryjeme je alobalem a necháme odpočinout
- Masovou roládu nakrájíme na plátky a servírujeme například s bramborovým knedlíkem
Skvělou přílohou pro tento recept na záhorácké závitky jsou i bramborové placky. Nechte námi inspirovat různými recepty na bramboráky a vychutnejte si tento pokrm ještě o něco více!
S čím záhorácký závitek podávat? Určitě s některou z našich perfektních domácích přílohových omáček, ze kterých se vám budou sbíhat sliny. Odvažte se a vyzkoušejte i ty sladké.