Kombinace jemného vepřového bůčku a rýže je naprosto neodolatelná. Navíc je to nový způsob, jak využít zbylou rýži a přitom uspokojit vaše chutě. Houby shiitake jen umocňují delikátnost pokrmu.
Ingredience
- 1 šálek hub shiitake (asi 5-6 čerstvých nebo sušených hub, nakrájených na kostičky)
- 230 g vepřového bůčku (nakrájeného na velké kusy)
- 2 lžíce oleje
- 3 plátky zázvoru, nasekané
- 1 a ½ lžíce rýžového vína
- 3 lžíce světlé sójové omáčky
- ¾ lžíce tmavé sójové omáčky
- 1 lžíce cukru
- ½-¾ šálku vody nebo vývaru
- 4 šálky vařené rýže
- 1 jemně nasekaná jarní cibulka
Postup
- Pokud používáte sušené houby shiitake, opláchněte je a poté je ponořte do teplé vody, dokud nezměknou.
- Trvá to nejméně 2 hodiny, ale je nejjednodušší je namočit přes noc.
- Než houby pokrájíte, vymačkejte z nich vodu a odložte je stranou.
- Vodu z hub si nechte.
- Pokud používáte čerstvé houby, jednoduše je nakrájejte na kostky.
- Opláchněte vepřový bůček a osušte ho.
- Maso nakrájejte na kostičky.
- Ve woku rozpalte dvě lžíce oleje.
- Opečte zázvor, dokud lehce nezhnědne.
- Přidejte maso a za stáleho míchání restujte, dokud nebude na okrajích lehce opečené.
- Přidejte houby a restujte další dvě minuty.
- Ztlumte oheň a přidejte 1 a ½ lžíce rýžového vína, 3 lžíce světlé sojové omáčky, ¾ lžíce tmavé sójové omáčky, 1 lžíci cukru a ½ šálku vody, tekutinu z hub nebo vývar.
- Míchejte a přiveďte k varu.
- Snižte plamen, zakryjte pokličkou a duste 10 minut, dokud maso nezměkne.
- Nyní přidejte vařenou rýži a pořádně promíchejte.
- Ujistěte se, že je všechna rýže dobře promíchaná s omáčkou.
- Pokud je rýže suchá, pokropte ji několika kapkami vody.
- Nakonec promíchejte s nasekanou jarní cibulkou a podávejte!