Paprika je v maďarské kuchyni velmi oblíbeným kořením, které se přidává do řady pokrmů. Vyzkoušejte vepřovou podobu populárního paprikáše!
Ingredience:
- 500 g vepřového masa
- 1 a 1/2 šálku nakrájené cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 šálek nakrájené maďarské papriky
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/2 šálku suchého bílého vína
- 3 PL zakysané smetany
- 1 PL jablečného octa
- 3 PL sladké papriky
- 2 PL hladké mouky
- 2 PL rajčatového pyré
- 1 čajová lžička čerstvého tymiánu
- 5 čajových lžiček olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci či hlubší pánvi zahřejte olej a zlehka na něm orestujte kousky vepřového masa, které jste předtím posypali solí a pepřem.
- Následně maso vyjměte a do pánve dejte restovat nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Přidejte nakrájenou papriku a restujte přibližně 3-4 minuty, dokud nezměkne.
- Přidejte mouku, rajčatový protlak, tymián a sladkou papriku.
- Důkladně promíchejte a přilijte bílé víno.
- Povařte přibližně minutu a poté přidejte vývar a jablečný ocet.
- Následně do pánve přidejte zpět kousky vepřového masa a vařte ještě přibližně 5-10 minut, doměkka.
- Když je maso měkké, pánev z ohně odstavte a vmíchejte zakysanou smetanu.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem.
Paprikáš se v Maďarsku podává především s nudlemi, skvěle ale chutná s jakýmikoli těstovinami i houskovým knedlíkem.