Chutný guláš vykouzlíte jen z několika málo ingrediencí, přesto je vynikající a hlavně maximálně snadný. Pokud se má vše povést, potřebujete rozhodně kvalitní suroviny, zejména pak nefalšovanou maďarskou papriku, která dodá pokrmům ten správný šmrnc.
Ingredience:
- 5 plátků slaniny nakrájené na kostičky
- 1 lžička sádla
- 2 velké cibule nakrájené na kostičky
- 1/4 hrnku kvalitní maďarské papriky
- 1 a 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 2 kg vykostěné vepřové kotlety nakrájené na kostky
- 1 velká žlutá paprika zbavená semínek a nakrájená na kostičky
- 2 plechovky nakrájených rajčat (použijeme i s tekutinou)
- 2/3 hrnku hovězího vývaru
- 2 kelímky zakysané smetany
- 1 balení širokých vaječných nudlí
Postup:
- Slaninu dáme do velké hluboké pánve a při středně vysoké teplotě orestujeme, aby byla zlatavě hnědá. To bude trvat cca 10 minut.
- Do pánve přihodíme cibuli a necháme zesklovatět. Poté sundáme z plotny a vmícháme papriku, česnekový prášek i pepř.
- Všechnu směs přendáme do hrnce a do pánve dáme rozpustit sádlo.
- Vložíme vepřové kotlety a opečeme z obou stran, aby se maso zatáhlo.
- Vyjmeme na prkénko, papírovými utěrkami odsajeme přebytečný tuk a nakrájíme na kostky o velikosti sousta.
- Přihodíme do hrnce a do pánve dáme žlutou papriku a za stálého míchání restujeme, dokud nezměkne a nezačne vonět.
- Rovněž přidáme do hrnce, přilijeme rajčata i s tekutinou, hovězí vývar a dáme na plotnu na střední teplotu.
- Za občasného zamíchání vaříme asi 90 minut, až začne perkelt houstnout.
- Těsně předtím, než budeme servírovat, ještě vmícháme zakysanou smetanu.
- Mezitím si dáme vařit hrnec plný vody, a jakmile jej přivedeme k varu, osolíme vodu a vhodíme těstoviny.
- Uvaříme přesně podle návodu uvedeného na obalu.