Vídeňský Tafelspitz

Vídeňský Tafelspitz

Vyzkoušejte jedno z tradičních vídeňských jídel, na které jen tak nezapomenete! Vařené hovězí maso, zelenina, aromatické koření, křenová omáčka a opečené brambory tvoří dohromady naprosto neodolatelnou kombinaci.

Co budete potřebovat

Na hovězí vývar:

  • 4 masité hovězí kolenní kosti
  • 4 litry vody
  • 4 velké žampiony, nakrájené na poloviny
  • 3 velké mrkve, nakrájené na plátky a ty nakrájené příčně na třetiny
  • 2 rajčata, nakrájená na čtvrtky
  • 2 tuříny, nakrájené na poloviny
  • 2 pórky, očištěné
  • 2 cibule, nakrájené na poloviny
  • 2 řapíky řapíkatého celeru s listy, nakrájené na poloviny
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky petrželky
  • 2 lžíce soli
  • ½ lžičky sušených lístků tymiánu
  • 12 kuliček černého pepře
  • 4 celé hřebíčky
  • 1 bobkový list

Na omáčku:

  • ½ šálku čerstvě nastrouhaného křenu
  • 2 žloutky
  • 1 lžička soli a ¼ lžičky čerstvě mletého bílého pepře
  • 1 nakrájený chléb, zbavený kůrky
  • ¼ šálku mléka
  • 1 šálek olivového oleje
  • 3 lžíce sherry octa
  • cca 1,5 kg hovězího hrudí
  • 3 morkové kosti
  • 85 g hovězích jater
  • 1 pórek, očištěný, nakrájený příčně na třetiny
  • 1 cibule, nakrájená na polovinu
  • plátky vařené mrkve
  • nasekaná čerstvá pažitka
  • pečené brambory k podávání

Postup

  • Kosti orestujte v 8-litrovém hrnci ze všech stran do tmavě hnědé barvy.
  • Přidejte zbývající přísady na vývar.
  • Přiveďte k varu a snižte plamen.
  • Odkryté vařte 3 hodiny.
  • Vývar přeceďte.
  • Přikryté nechte vychladnout, asi 6 hodin.
  • Ve středně velké míse rozšlehejte křen, žloutky, sůl a pepř.
  • Chléb namočte v malé misce na minutu do mléka.
  • Vyjměte chléb a vymačkejte z něj přebytečné mléko.
  • Do křenové směsi zašlehejte chléb.
  • Po kapkách zašlehejte ¼ šálku oleje.
  • Pomalým a stálým proudem zašlehejte zbývající olej.
  • Šlehejte, dokud omáčka nezhoustne.
  • Zašlehejte sherry ocet.
  • Vývar přiveďte ve velkém hrnci k varu.
  • Přidejte hovězí hrudí, morkové kosti, játra, pórek a cibuli.
  • Zlehka duste zakryté, aniž by vývar začal bublat, dokud hrudí nezměkne, asi 3 hodiny.
  • Vyjměte kosti z vývaru.
  • Odstraňte morek z kostí, nakrájejte ho a přeneste na talíři
  • Sceďte vývar a zbavte ho přebytečného tuku.
  • Hrudí zalijte asi polovinou šálku vývaru.
  • Podávejte s mrkví, opečenými bramborami, křenovou omáčkou a ozdobené pažitkou.
  • Užijte si to!
Vařené hovězí maso, zelenina, aromatické koření, křenová omáčka a opečené brambory na talíři s vedle položeným příborem.
www.tasteofaustria.org

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.