Vyzkoušejte jedno z tradičních vídeňských jídel, na které jen tak nezapomenete! Vařené hovězí maso, zelenina, aromatické koření, křenová omáčka a opečené brambory tvoří dohromady naprosto neodolatelnou kombinaci.
Co budete potřebovat
Na hovězí vývar:
- 4 masité hovězí kolenní kosti
- 4 litry vody
- 4 velké žampiony, nakrájené na poloviny
- 3 velké mrkve, nakrájené na plátky a ty nakrájené příčně na třetiny
- 2 rajčata, nakrájená na čtvrtky
- 2 tuříny, nakrájené na poloviny
- 2 pórky, očištěné
- 2 cibule, nakrájené na poloviny
- 2 řapíky řapíkatého celeru s listy, nakrájené na poloviny
- 2 stroužky česneku
- 2 snítky petrželky
- 2 lžíce soli
- ½ lžičky sušených lístků tymiánu
- 12 kuliček černého pepře
- 4 celé hřebíčky
- 1 bobkový list
Na omáčku:
- ½ šálku čerstvě nastrouhaného křenu
- 2 žloutky
- 1 lžička soli a ¼ lžičky čerstvě mletého bílého pepře
- 1 nakrájený chléb, zbavený kůrky
- ¼ šálku mléka
- 1 šálek olivového oleje
- 3 lžíce sherry octa
- cca 1,5 kg hovězího hrudí
- 3 morkové kosti
- 85 g hovězích jater
- 1 pórek, očištěný, nakrájený příčně na třetiny
- 1 cibule, nakrájená na polovinu
- plátky vařené mrkve
- nasekaná čerstvá pažitka
- pečené brambory k podávání
Postup
- Kosti orestujte v 8-litrovém hrnci ze všech stran do tmavě hnědé barvy.
- Přidejte zbývající přísady na vývar.
- Přiveďte k varu a snižte plamen.
- Odkryté vařte 3 hodiny.
- Vývar přeceďte.
- Přikryté nechte vychladnout, asi 6 hodin.
- Ve středně velké míse rozšlehejte křen, žloutky, sůl a pepř.
- Chléb namočte v malé misce na minutu do mléka.
- Vyjměte chléb a vymačkejte z něj přebytečné mléko.
- Do křenové směsi zašlehejte chléb.
- Po kapkách zašlehejte ¼ šálku oleje.
- Pomalým a stálým proudem zašlehejte zbývající olej.
- Šlehejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Zašlehejte sherry ocet.
- Vývar přiveďte ve velkém hrnci k varu.
- Přidejte hovězí hrudí, morkové kosti, játra, pórek a cibuli.
- Zlehka duste zakryté, aniž by vývar začal bublat, dokud hrudí nezměkne, asi 3 hodiny.
- Vyjměte kosti z vývaru.
- Odstraňte morek z kostí, nakrájejte ho a přeneste na talíři
- Sceďte vývar a zbavte ho přebytečného tuku.
- Hrudí zalijte asi polovinou šálku vývaru.
- Podávejte s mrkví, opečenými bramborami, křenovou omáčkou a ozdobené pažitkou.
- Užijte si to!