Tento druh kuchyně je znám tím, že nabízí vše co je sladké, kořeněné, slané, kyselé i hořké, zkrátka vše, co hrdlo ráčí. Mnohdy jsou to pro nás nezvyklé kombinace, které ovšem ve finále chutnají naprosto dokonale.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce arašídového oleje
- 2 velká vejce rozšlehaná s kapkou rybí omáčky
- 1 jemně nasekaný stonek citronové trávy (pouze bílou část)
- 2 nasekané stroužky česneku
- 2 střední nadrobno nakrájené šalotky
- 2 středně velké nakrájené mrkve
- 1/4 hrnku sladkého hrášku (pokud použijeme rozmražený, necháme nejdříve rozmrznout)
- 1 na plátky nakrájená čínská klobása (může být i maďarská a podobně)
- 1/2 hrnku grilovaného vepřového masa nakrájeného na tenké proužky
- 3 hrnky vařené jasmínové rýže
- 1 lžička rybí omáčky (případně i více podle chuti)
- 1/2 lžičky čerstvě vymačkané limetkové šťávy
- 1/2 hrnku koriandru (nebo thajské citronové bazalky) na ozdobu
Postup:
- Zahřejeme arašídový olej ve Woku nebo v klasické velké pánvi na středně vysokou teplotu.
- Zalijeme rozšlehanými vejci. Vaříme za častého míchání, aby se vytvořila plochá vaječná placka, která bude lehce tuhá.
- Vaječnou placku odlepíme od pánve a přendáme na prkénko.
- Do pánve dáme citronovou trávu, česnek i šalotku, a restujeme na středním ohni, dokud nezměknou.
- Zvýšíme teplotu, přidáme nakrájenou mrkev, hrášek a za stálého míchání smažíme půl minuty.
- Přidáme nakrájenou klobásu a grilované vepřové maso. Opékáme asi minutu a nepřestáváme míchat.
- Přidáme rýži a pokapeme rybí omáčkou. Za stálého míchání restujeme, dokud se rýže neprohřeje.
- Směs přendáme do pekáčku, předehřejeme si troubu na 150 stupňů a dáme na 5 – 7 minut zapéct.
- Vejce srolujeme jako malou roládu a nakrájíme na tenké plátky.
- Vyjmeme rýži z trouby, přidáme plátky vaječné placky, zakápneme limetkovou šťávou a důkladně promícháme.
- Ještě horké servírujeme ozdobené koriandrem či citronovou bazalkou.