Vietnamská pečená rýže

Vietnamská pečená rýže
Příprava: 20 minut Vaření: 30 minut Počet porcí: 5

Tento druh kuchyně je znám tím, že nabízí vše co je sladké, kořeněné, slané, kyselé i hořké, zkrátka vše, co hrdlo ráčí. Mnohdy jsou to pro nás nezvyklé kombinace, které ovšem ve finále chutnají naprosto dokonale.

Ingredience:

  • 2 polévkové lžíce arašídového oleje
  • 2 velká vejce rozšlehaná s kapkou rybí omáčky
  • 1 jemně nasekaný stonek citronové trávy (pouze bílou část)
  • 2 nasekané stroužky česneku
  • 2 střední nadrobno nakrájené šalotky
  • 2 středně velké nakrájené mrkve
  • 1/4 hrnku sladkého hrášku (pokud použijeme rozmražený, necháme nejdříve rozmrznout)
  • 1 na plátky nakrájená čínská klobása (může být i maďarská a podobně)
  • 1/2 hrnku grilovaného vepřového masa nakrájeného na tenké proužky
  • 3 hrnky vařené jasmínové rýže
  • 1 lžička rybí omáčky (případně i více podle chuti)
  • 1/2 lžičky čerstvě vymačkané limetkové šťávy
  • 1/2 hrnku koriandru (nebo thajské citronové bazalky) na ozdobu

Postup:

  • Zahřejeme arašídový olej ve Woku nebo v klasické velké pánvi na středně vysokou teplotu.
  • Zalijeme rozšlehanými vejci. Vaříme za častého míchání, aby se vytvořila plochá vaječná placka, která bude lehce tuhá.
  • Vaječnou placku odlepíme od pánve a přendáme na prkénko.
  • Do pánve dáme citronovou trávu, česnek i šalotku, a restujeme na středním ohni, dokud nezměknou.
  • Zvýšíme teplotu, přidáme nakrájenou mrkev, hrášek a za stálého míchání smažíme půl minuty.
  • Přidáme nakrájenou klobásu a grilované vepřové maso. Opékáme asi minutu a nepřestáváme míchat.
  • Přidáme rýži a pokapeme rybí omáčkou. Za stálého míchání restujeme, dokud se rýže neprohřeje.
  • Směs přendáme do pekáčku, předehřejeme si troubu na 150 stupňů a dáme na 5 – 7 minut zapéct.
  • Vejce srolujeme jako malou roládu a nakrájíme na tenké plátky.
  • Vyjmeme rýži z trouby, přidáme plátky vaječné placky, zakápneme limetkovou šťávou a důkladně promícháme.
  • Ještě horké servírujeme ozdobené koriandrem či citronovou bazalkou.
Smažená rýže ve vietnamském stylu.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.