Nepodceňujte první krok přípravy polévky související s cibulí a zázvorem. Pro správnou chuť polévky je velmi důležitý!
Ingredience:
- 1 bílá cibule
- kousek čerstvého zázvoru, cca 8 cm
- 5 anýzů
- 4 celé hřebíčky
- 3 tyčinky skořice
- 2 kardamonové lusky
- 1 PL celých semen koriandru
- 8 šálků hovězího vývaru
- 1 PL hnědého cukru
- 2 čajové lžičky rybí omáčky
- 220 g libového hovězího masa, například svíčkové
- 200 g tenkých rýžových nudlí
- sůl
- olej
- čerstvé bylinky (koriandr, máta, thajská bazalka), fazolové klíčky, limetka, chilli papričky na ozdobení
Postup:
- Cibuli a zázvor oloupejte a rozpulte.
- Zapněte troubu na cca 180°C, cibuli a zázvor položte na plech řezem nahoru a potřete je trochou oleje.
- Pečte asi 7-10 minut, dokud vršky cibule a zázvoru mírně nezhnědnou. Vyjměte je a dejte stranou.
- Zahřívejte anýz, hřebíček, skořici, kardamom a koriandr ve velkém hrnci po dobu asi 3 minut, dokud se nerozvoní.
- Přidejte cibuli, zázvor, vývar a promíchejte.
- Pokračujte ve vaření, dokud vývar nedosáhne bodu varu.
- Poté snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte pokličkou a vařte alespoň 30 minut.
- Cibuli, zázvor a koření sceďte a vyhoďte.
- Do horkého vývaru vmíchejte rybí omáčku a cukr.
- Vývar ochutnejte a podle potřeby dosolte.
- Mezitím, co se vývar vaří, uvařte nudle podle návodu na obalu.
- Sceďte je v cedníku a poté je krátce propláchněte studenou vodou, aby se dále nevařily.
- Libové hovězí maso nakrájejte na velmi tenké plátky proti vláknu. Je velmi důležité, aby maso bylo nakrájeno natenko, aby se ve vývaru rychle uvařilo a mělo jemnou strukturu.
- Do každé misky dejte nudle a plátky masa. Poté je přelijte vroucím vývarem a dbejte na to, aby bylo maso zcela ponořené, aby se uvařilo.
- Každou misku ozdobte bylinkami a na závěr přidejte vymačkanou limetkovou šťávu.
Recepty na polévku pho nejsou jedinou možností, jak dostat asijskou kuchyni i na váš stůl. Uvařte si také tradiční čínu. V masové i vegetariánské podobě!