Kuřecí varianty polévky mají v porovnání s hovězími o trochu méně intenzivní chuť.
Ingredience:
- čerstvý zázvor, cca 2 cm
- 2 jarní cibulky
- 1 svazek koriandru
- 1 a 1/2 čajové lžičky semen koriandru
- 1 celý hřebíček
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 2 šálky vody
- 220 g kuřecích prsou
- 1/2 čajové lžičky soli
- 150 g sušených plochých rýžových nudlí
- 2 čajové lžičky rybí omáčky
- 1/2 čajové lžičky cukru
- pepř
- fazolové klíčky, snítky máty, thajská bazalka, lístky koriandru, limetka, chilli papričky na ozdobu
Postup:
- Zázvor oloupejte a nakrájejte na 4 nebo 5 plátků. Plochou stranou nože nebo paličkou na maso je naklepejte a dejte stranou. Zelené části cibule nakrájejte na tenké plátky, bílé na kolečka a přidejte k zázvoru.
- Listy koriandru nasekejte nahrubo, abyste získali dvě polévkové lžíce a dejte je stranou na ozdobu.
- V hrnci opékejte semínka koriandru a hřebíček na středním ohni, dokud se nerozvoní, 1 až 2 minuty.
- Přidejte zázvor a části zelené cibule. Míchejte asi 30 sekund
- Přidejte kuřecí vývar, vodu, větvičky koriandru, kuřecí maso a sůl.
- Na prudkém ohni přiveďte k varu a poté teplotu snižte na mírný var.
- Po 5 až 10 minutách vaření by mělo být kuřecí maso uvařené.
- Vyjměte ho a vývar bez kuřete vařte dalších 15 až 20 minut.
- Kuřecí maso nechte vychladnout a poté ho nakrájejte nebo rozdrobte na kousky.
- Rýžové nudle namočte do horké vody, dokud nejsou poddajné a neprůhledné. Slijte je, propláchněte a dejte stranou.
- Po uvaření vývaru jej přelijte přes jemné sítko, pevné části vyhoďte.
- V případě potřeby dochuťte rybí omáčkou a cukrem, abyste vytvořili výrazný pikantně sladký nádech.
- Vývar přiveďte k varu na prudkém ohni. Nudle vložte do síťky a ponořte je na několik sekund do horkého vývaru, aby se zahřály.
- Nudle vyjměte z hrnce a rozdělte je do misek.
- Snižte teplotu, aby vývar zůstal horký, zatímco na nudle naaranžujete kuřecí maso a ozdobíte je nasekanou zelenou cibulkou, koriandrem a posypete pepřem.
- Vývar naberte do misek a podle chuti jej dozdobte případnými doplňky.