Vietnamské smažené jarní závitky jsou krásně křupavé zvenku a uvnitř vás překvapí lahodná náplň. Tento pokrm patří mezi tradiční vietnamská jídla a my vám přinášíme tipy, jak si je hravě můžete připravit i vy.
Ingredience
- 14 g sušených hub Jidášovo ucho
- 50 g sušených skleněných nudlí
- 27 g syrových oloupaných krevet
- 300 g mletého vepřového masa
- 100 g fazolových klíčků
- 30 g mrkve, nakrájené na nudličky julienne
- 2 a 1/2 lžíce nasekané šalotky
- 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky černého pepře
- 1 čajová lžička rybí omáčky
- 2 střední až velká vejce
- 1 šálek vody
- 1/8 lžičky rýžového octa
- 16-18 rýžového papíru na jarní závitky
- olej na smažení
Postup
- Namočte sušené houby do horké vody na 5 minut, poté je nakrájejte na proužky julienne.
- Skleněné nudle namočte do vody pokojové teploty asi na 20 minut.
- Jakmile změknou, nakrájejte je na kratší kousky, asi 5 až 7 cm dlouhé.
- Nakrájejte krevety na menší kousky.
- Do mixéru vložte kousky krevet a mleté vepřové maso.
- Poté přidejte houby, fazolové klíčky, mrkev, skleněné nudle, šalotku, sůl, pepř a rybí omáčku a vše promixujte.
- Poté přidejte 2 vejce a dobře promíchejte.
- Do malé misky přidejte asi 1 šálek vody a pár kapek rýžového octa (asi 1/8 čajové lžičky).
- Dejte rýžový papír na čistou desku a konečky prstů ho navlhčete trochou vody z misky.
- Jakmile je papír poddajný, položte do horní části asi 2 a ½ polévkové lžíce náplně.
- Náplň vytvarujte do tvaru kulatiny, poté levou a pravou stranu rýžového papíru přeložte přes náplň.
- Sklopte horní část papíru a poté jej srolujte od sebe.
- Pokračujte v přípravě závitků, dokud nespotřebujete veškerou náplň.
- Zahřejte pánev na střední teplotu.
- Jakmile je pánev horká, rozehřejte velké množství oleje.
- Když je olej horký, přidejte jarní závitky a smažte v jedné vrstvě.
- Po přidání závitků budete možná muset mírně zvýšit plamen, aby byl olej horký a probublával.
- Smažte 4-5 minut, dokud není vnější část lehce zlatavá, otočte jednou nebo dvakrát.
- Přeneste na drátěný stojan nebo krátce položte na papírový ručník, aby absorboval přebytečný olej.
- Rolky nechte 5-10 minut vychladnout.
- Poté olej znovu rozehřejte na středním ohni a závitky smažte podruhé.
- Tentokrát použijte o něco vyšší teplotu než poprvé.
- Smažte 2–3 minuty, dokud není vnější strana sytě zlatá a křupavá.
- Před podáváním přendejte na drátěný rošt nebo krátce položte na papírový ručník, aby absorboval přebytečný olej.
- Dobrou chuť!