Lehce pikantní omáčka s křehkými hovězími kostkami, bramborami, mrkví a čerstvým zeleným pepřem nejlépe chutná s křupavým chlebem. Její příprava je jednoduchá a zvládne ji i začátečník!
Co budete potřebovat
Na hovězí maso:
- 700 g hovězí kližky, nakrájené na kostky asi 4 cm tlusté
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička sójové omáčky
- 1 lžička olivového oleje (plus něco navíc)
- černý pepř
Další ingredience:
- 1 malá cibule, nakrájená na měsíčky
- 3 šalotky, nakrájené na tenké plátky
- 3 stroužky česneku, lisované
- 30 g kuliček zeleného pepře
- 2 lžičky hladké mouky
- 3/4 lžičky rajčatového protlaku
- 2 šálky čerstvé kokosové šťávy
- 1 šálek vody
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky soli (nebo více podle chuti)
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
Postup
- Hovězí maso nakrájejte na 4 cm silné kostky a smíchejte s 1/2 lžičky soli, 1 lžičkou sójové omáčky, 1 lžičkou olivového oleje a černým pepřem.
- Dejte stranou.
- Pokud máte čas, můžete maso marinovat 1-2 hodiny.
- Cibuli nakrájejte na měsíčky, šalotku na plátky a česnek rozlisujte.
- Pomocí hmoždíře také lehce rozdrťte 1 lžičku zeleného pepře (nebo nahrubo nasekejte nožem).
- Do hrnce se silným dnem na středním až středně vysokém plameni přidejte olivový olej.
- Jakmile je olej rozpálený, přidejte kostky hovězího masa a opékejte dohněda.
- Přendejte do misky.
- Snižte plamen na střední.
- Do hrnce přidejte kolečka cibule a restujte, dokud se cibule nerozvoní.
- Přidejte šalotku, česnek a drcený zelený pepř a krátce orestujte, dokud se vše nerozvoní.
- Přidejte kostky hovězího masa zpět spolu se 2 lžičkami mouky a dobře promíchejte.
- Poté přidejte rajčatový protlak a opět dobře promíchejte.
- Přidejte kokosovou šťávu a vodu a jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu na mírný var.
- Přidejte 1/2 lžičky soli a bobkové listy.
- Na hrnec nasaďte poklici, ale nechte ho částečně odkryté.
- Zvolna duste, dokud nebude maso téměř měkké.
- Přidejte do hrnce mrkev a brambory a vařte, dokud maso, brambory a mrkev nezměknou podle vašich představ.
- Ochutnejte a upravte koření podle své chuti.
- Můžete také upravit konzistenci omáčky přidáním vody (pro zředění) nebo mouky (pro zahuštění).
- Přeneste do servírovacích misek a ozdobte čerstvým zeleným pepřem (volitelně).
- Podávejte horké s vaším oblíbeným křupavým chlebem.
Zelený pepř, jemný i výrazný zároveň. V jakých pokrmech se vyplatí ho použít? V čem se jeho zpracování liší od ostatních druhů pepře? To vše a mnohem více se dozvíte v našem podrobném článku o zeleném pepři!