Vietnamský hovězí guláš se zeleným pepřem

Vietnamský hovězí guláš se zeleným pepřem

Lehce pikantní omáčka s křehkými hovězími kostkami, bramborami, mrkví a čerstvým zeleným pepřem nejlépe chutná s křupavým chlebem. Její příprava je jednoduchá a zvládne ji i začátečník!

Co budete potřebovat

Na hovězí maso:

  • 700 g hovězí kližky, nakrájené na kostky asi 4 cm tlusté
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžička olivového oleje (plus něco navíc)
  • černý pepř

Další ingredience:

  • 1 malá cibule, nakrájená na měsíčky
  • 3 šalotky, nakrájené na tenké plátky
  • 3 stroužky česneku, lisované
  • 30 g kuliček zeleného pepře
  • 2 lžičky hladké mouky
  • 3/4 lžičky rajčatového protlaku
  • 2 šálky čerstvé kokosové šťávy
  • 1 šálek vody
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lžičky soli (nebo více podle chuti)
  • 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka

Postup

  • Hovězí maso nakrájejte na 4 cm silné kostky a smíchejte s 1/2 lžičky soli, 1 lžičkou sójové omáčky, 1 lžičkou olivového oleje a černým pepřem.
  • Dejte stranou.
  • Pokud máte čas, můžete maso marinovat 1-2 hodiny.
  • Cibuli nakrájejte na měsíčky, šalotku na plátky a česnek rozlisujte.
  • Pomocí hmoždíře také lehce rozdrťte 1 lžičku zeleného pepře (nebo nahrubo nasekejte nožem).
  • Do hrnce se silným dnem na středním až středně vysokém plameni přidejte olivový olej.
  • Jakmile je olej rozpálený, přidejte kostky hovězího masa a opékejte dohněda.
  • Přendejte do misky.
  • Snižte plamen na střední.
  • Do hrnce přidejte kolečka cibule a restujte, dokud se cibule nerozvoní.
  • Přidejte šalotku, česnek a drcený zelený pepř a krátce orestujte, dokud se vše nerozvoní.
  • Přidejte kostky hovězího masa zpět spolu se 2 lžičkami mouky a dobře promíchejte.
  • Poté přidejte rajčatový protlak a opět dobře promíchejte.
  • Přidejte kokosovou šťávu a vodu a jakmile se směs začne vařit, snižte teplotu na mírný var.
  • Přidejte 1/2 lžičky soli a bobkové listy.
  • Na hrnec nasaďte poklici, ale nechte ho částečně odkryté.
  • Zvolna duste, dokud nebude maso téměř měkké.
  • Přidejte do hrnce mrkev a brambory a vařte, dokud maso, brambory a mrkev nezměknou podle vašich představ.
  • Ochutnejte a upravte koření podle své chuti.
  • Můžete také upravit konzistenci omáčky přidáním vody (pro zředění) nebo mouky (pro zahuštění).
  • Přeneste do servírovacích misek a ozdobte čerstvým zeleným pepřem (volitelně).
  • Podávejte horké s vaším oblíbeným křupavým chlebem.
Lehce pikantní omáčka s křehkými hovězími kostkami, bramborami, mrkví a čerstvým zeleným pepřem na talíři a ruka, která si pečivem tuto omáčku nabírá.
www.delightfulplate.com

Zelený pepř, jemný i výrazný zároveň. V jakých pokrmech se vyplatí ho použít? V čem se jeho zpracování liší od ostatních druhů pepře? To vše a mnohem více se dozvíte v našem podrobném článku o zeleném pepři!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.