Léto se blíží a s ním i větší chuť na lehká a svěží jídla. A přesně takový je i tento recept. Chutný salát s rýžovými nudlemi, kuřecím masem, zeleninou a dokonalou omáčkou z octa, česneku, rybí omáčky a chilli potěší vaše chuťové buňky a přitom vám nezatíží žaludek. Tak si ho s námi pojďte připravit!
Co budete potřebovat
Na kuře a marinádu:
- 500 g vykostěných kuřecích stehen bez kůže
- 2 stroužky česneku, prolisované
- šťáva z 1 limetky
- 2 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce rostlinného oleje
Na omáčku nuoc cham:
- 3 stroužky česneku, prolisované
- šťáva z 1 limetky
- 2 lžíce rýžového nebo bílého octa
- 1/4 šálku rybí omáčky
- 3 lžíce cukru
- 1 červená chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená na plátky
- 1/2 šálku studené vody
Ostatní ingredience:
- 200 g rýžových nudlí vermicelli
- rostlinný olej
- 2 šálky fazolových klíčků
- 1 velká mrkev, nakrájená na proužky julienne
- 1 okurka, nakrájená na proužky julienne
- 6 listů římského salátu, jemně nakrájených
- čerstvá máta
- čerstvý koriandr
Postup
- Ve střední misce smíchejte kuřecí maso s ingrediencemi na marinádu a nechte při pokojové teplotě odstát 30 minut až 1 hodinu, zatímco budete připravovat ostatní přísady na salát.
- Smíchejte všechny ingredience na omáčku nuoc cham a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí v omáčce.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte kteroukoli z ingrediencí.
- Uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu.
- Sceďte a propláchněte pod tekoucí studenou vodou.
- Dejte stranou do cedníku.
- Zahřejte 2 lžíce rostlinného oleje v pánvi na středně vysokém plameni.
- Maso opékejte asi 4 minuty z každé strany, nebo dokud nebude propečené.
- Dejte stranou na talíř.
- Rýžové nudle smíchejte s fazolovými klíčky, nakrájenou mrkví a okurkou, římským salátem, mátou a koriandrem.
- Kuřecí maso nakrájejte na plátky a přidejte do salátu.
- Podávejte s omáčkou nuoc cham.