Zelí je oblíbenou a pro mnohé domácnosti jednou ze zásadních surovin. Výhodou je, že má tato zelenina dlouhou trvanlivost. Můžete si hlávku rozdělit na části a používat do různých pokrmů. Pokud jednotlivé části vhodně zabalíme, vydrží klidně i 14 dní. Občas jej ovšem musíme orosit trochou vody.
Ingredience:
- 3 a 1/2 polévkové lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky světle hnědého cukru
- 2 lžičky asijské rybí omáčky
- Kůra a šťáva z 1 limetky (důkladně omyté)
- 1/2 mleté papričky jalapeňo (včetně semen)
- 1 mletý stroužek česneku
- 4 lžíce arašídového oleje
- 300 g tofu nakrájeného na 2 cm silné plátky
- 1/2 hlávky krouhaného bílého zelí
- 1 velká očištěná a nastrouhaná mrkev
- 1/3 – 1/2 hrnku hrubě nasekaných pražených solených arašídů
- 2 lžíce nasekaného koriandru
Na ozdobu:
- Arašídy
- Koriandr
Postup:
- V menší míse našleháme 2 lžíce sójové omáčky, hnědý cukr, 1/2 lžičky rybí omáčky, šťávu i kůru z limetky, papričku jalapeňo a česnek. Nakonec zašleháme ještě 3 lžíce arašídového oleje.
- Tofu vyjmeme z obalu a pomocí kuchyňských papírových utěrek osušíme.
- Na velké pánvi zahřejeme zbývající 1 lžíci arašídového oleje a jakmile se začne třpytit, vložíme plátky tofu.
- Necháme opékat 3 minuty, aby získalo zlatohnědý odstín. Poté opatrně otočíme a pečeme další 2 minuty.
- Mezitím si připravíme talíř, na který položíme papírové utěrky a na ty poté naskládáme osmažené tofu.
- Jakmile se přebytečný tuk vsákne do papírových utěrek, přesuneme jej na prkénko.
- Smícháme zbývající 1 a 1/2 lžic sójové omáčky a 1/2 lžičky rybí omáčky.
- Touto směsí potřeme tofu z obou stran a poté jej nakrájíme na stejné kousky, které budou tak akorát na zakousnutí.
- Tofu přendáme do velké mísy, přihodíme zelí, mrkev, arašídy a omáčku/zálivku, kterou jsme si připravovali na začátku.
- Důkladně promícháme a můžeme servírovat.
- Před podáváním ozdobíme arašídy a koriandrem.