Vietnamský salát

Vietnamský salát

Zelí je oblíbenou a pro mnohé domácnosti jednou ze zásadních surovin. Výhodou je, že má tato zelenina dlouhou trvanlivost. Můžete si hlávku rozdělit na části a používat do různých pokrmů. Pokud jednotlivé části vhodně zabalíme, vydrží klidně i 14 dní. Občas jej ovšem musíme orosit trochou vody.

Ingredience:

  • 3 a 1/2 polévkové lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky světle hnědého cukru
  • 2 lžičky asijské rybí omáčky
  • Kůra a šťáva z 1 limetky (důkladně omyté)
  • 1/2 mleté papričky jalapeňo (včetně semen)
  • 1 mletý stroužek česneku
  • 4 lžíce arašídového oleje
  • 300 g tofu nakrájeného na 2 cm silné plátky
  • 1/2 hlávky krouhaného bílého zelí
  • 1 velká očištěná a nastrouhaná mrkev
  • 1/3 – 1/2 hrnku hrubě nasekaných pražených solených arašídů
  • 2 lžíce nasekaného koriandru

Na ozdobu:

  • Arašídy
  • Koriandr

Postup:

  • V menší míse našleháme 2 lžíce sójové omáčky, hnědý cukr, 1/2 lžičky rybí omáčky, šťávu i kůru z limetky, papričku jalapeňo a česnek. Nakonec zašleháme ještě 3 lžíce arašídového oleje.
  • Tofu vyjmeme z obalu a pomocí kuchyňských papírových utěrek osušíme.
  • Na velké pánvi zahřejeme zbývající 1 lžíci arašídového oleje a jakmile se začne třpytit, vložíme plátky tofu.
  • Necháme opékat 3 minuty, aby získalo zlatohnědý odstín. Poté opatrně otočíme a pečeme další 2 minuty.
  • Mezitím si připravíme talíř, na který položíme papírové utěrky a na ty poté naskládáme osmažené tofu.
  • Jakmile se přebytečný tuk vsákne do papírových utěrek, přesuneme jej na prkénko.
  • Smícháme zbývající 1 a 1/2 lžic sójové omáčky a 1/2 lžičky rybí omáčky.
  • Touto směsí potřeme tofu z obou stran a poté jej nakrájíme na stejné kousky, které budou tak akorát na zakousnutí.
  • Tofu přendáme do velké mísy, přihodíme zelí, mrkev, arašídy a omáčku/zálivku, kterou jsme si připravovali na začátku.
  • Důkladně promícháme a můžeme servírovat.
  • Před podáváním ozdobíme arašídy a koriandrem.
Křupavý vietnamský zelný salát s restovaným tofu.
Zdroj: https://cooking.nytimes.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.