Tento recept je snadný na přípravu a zároveň je osvěžující, chutný a lehký. Obsahuje kedlubny, mrkev, kuřecí maso a čerstvé bylinky, což vytváří luxusní a zdravou kombinaci, která vás ohromí!
INGREDIENCE
Na salát:
- 2,5 cm kousek zázvoru
- 2 a 1/2 lžičky soli
- 200 g kuřete, bez kostí a kůže
- 2 střední kedlubny, přibližně 700 g
- 1 velká mrkev
- 6 snítek máty, umytých a otrhaných
- 8 snítek koriandru, omytých a otrhaných
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/4 šálku drcených pražených arašídů
- 1 lžíce pražených sezamových semínek
Na zálivku:
- ½ šálku cukru
- 1/2 šálku limetkové šťávy
- 1/4 šálku rybí omáčky
- 1 lžíce česneku, jemně nasekaného
- 2 červené chilli papričky, jemně nasekané
POSTUP
- Oloupejte zázvor.
- Do hnrce vložte vodu a přiveďte k varu.
- Přidejte 1 lžičku soli, zázvor a kuře.
- Snižte teplotu na nízkou.
- Hrnec přikryjte a kuře vařte 15-25 minut v závislosti na tloušťce masa.
- Kuře přendejte do misky a nechte vychladnout.
- Když kuře dostatečně vychladne, natrhejte ho na malé kousky.
- Z kedlubny odstraňte stonky.
- Odřízněte konce a vyhoďte.
- K odstranění slupky použijte škrabku na zeleninu.
- Zeleninu omyjte a poté osušte papírovou utěrkou.
- Každou kedlubnu rozkrojte napůl.
- Ve velké misce nastrouhejte kedlubny pomocí mandolíny s jemnou čepelí.
- Po dokončení oddělte kousky pomocí prstů.
- Oloupejte mrkev.
- Nakrájejte na malé části.
- Ve střední misce nakrájejte mrkev pomocí stejné mandolíny.
- K nakrájeným kedlubnám přidejte 1 lžičku soli.
- K nakrájené mrkvi přidejte 1/2 lžičky soli.
- Naplňte obě misky studenou vodou.
- Zeleninu promíchejte, aby se spojila se slanou vodou.
- Zeleninu nechte 5 minut máčet ve vodě.
- Nakrájenou zeleninu přendejte do velkého cedníku a slijte vodu.
- Pomocí odstředivky na salát odstraňte zbývající vodu.
- Mátu a koriandr nasekejte nahrubo.
- V malé misce smíchejte cukr, limetkovou šťávu a rybí omáčku tak,aby se cukr rozpustil.
- Přidejte nasekaný česnek a chilli a promíchejte.
- Nakrájené kedlubny a mrkev přendejte do velké mísy.
- Přidejte nakrájené kuře a promíchejte.
- Přidejte mletý černý pepř a čerstvé bylinky.
- Chcete-li podávat, přeneste část salátu na talíř.
- Navrch dejte lžíci drcených pražených arašídů a posypte praženými sezamovými semínky.
- Podávejte s dresinkem.
Možná se vám budou hodit i naše recenze plynových varných desek, kde se dočtete vše potřebné pro správnou volbu. Kdo vyhrál v našem srovnání?