Je velmi chutná a její přípravu zvládne každý.
Dětem připomíná šneka a zároveň je jedním z klasických vánočních pokrmů.
Už víte, co máme na mysli?
Připravte si společně s námi rozmanité recepty s vinnou klobásou!
Ať už ji osmažíte, opečete nebo upečete, vždy si skvěle pochutnáte.
Naše recepty
Vinná klobása a její složení
Vinná klobása je jedním z našich tradičních masných výrobků, který se částečně podobá bavorské klobáse. Jak již její název napovídá, jednou z jejích ingrediencí je víno. Nejčastěji se používá bílé víno s příchutí muškátu. Důvodem je to, že chuť i vůně tohoto vína se skvěle kombinuje s kořenící směsí, jejímž základem je muškátový květ a oříšek.
Tradiční vinná klobása by měla obsahovat přibližně padesát procent tučnějšího vepřového masa, patnáct procent hovězího masa, deset procent libového vepřového masa, například plece nebo kýty, bílé víno, muškátový oříšek, muškátový květ, citronovou kůru, sůl, pepř a žemli namočenou v mléce. Vzniklá směs se poté plní do tenkého skopového střívka, nejčastěji o průměru dvou centimetrů.
Jak vinnou klobásu nejlépe připravit?
Nejčastějším způsobem tepelné úpravy této uzeniny je její smažení na pánvi, případně pečení v troubě. Před vlastní tepelnou úpravou se klobása obvykle stáčí do podoby spirály či šneka a následně se zajistí špejlí, jehlou či párátky.
Výsledný pokrm se tak po osmažení údajně podobá slunci. Z tohoto důvodu se v minulosti vinná klobása stala jedním z jídel konzumovaných na Vánoce v souvislosti se zimním slunovratem. Proto, aby klobása při opékání nepraskla, je důležité ji opékat pomalu, případně ji nejprve spařit chvilku v horké vodě.