Přidání malého množství šlehačky učiní tuto variantu krásně vláčnou. Vyzkoušejte, budete mile překvapeni!
Ingredience:
- 400 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 115 g másla
- 30 g čerstvého droždí
- 40 g cukru krystal
- 3 žloutky
- 200 ml polotučného mléka
- 100 ml šlehačky
- 1 PL jemně nastrouhané citronové kůry
- 75 g rozinek
- špetka soli
Na zdobení
- 1 vejce
- 1/2 šálku plátkovaných mandlí
- 2 PL moučkového cukru
Postup:
- Máslo důkladně utřete v míse s cukrem a žloutky.
- Přidejte špetku soli a citronovou kůru.
- Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechejte na teplém místě vzejít kvásek.
- Do směsi másla přidejte šlehačku, rozinky a postupně střídavě přidávejte prosetou mouku a vzešlý kvásek.
- Vše vypracujete v těsto.
- Mísu následně přikryjte čistou utěrkou a nechejte alespoň hodinu kynout na teplém místě.
- Z vykynutého těsta upleťte vánočku.
- Předehřejte si troubu na 180°C.
- Vánočku ponechte na plechu s pečícím papírem před vložením do trouby ještě nejméně 15-20 minut kynout. Poté dejte péct na 60 minut.
- Následně ji propíchejte na několika místech špejlí, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí a cukrem
Recepty na vánočku nejsou jediné, při jejichž přípravě se využívá kynuté těsto. Upečte si z něj také rozmanité druhy buchet, koláč či langoše.