Vláční kynutá vánočka s rozinkami a mandlemi

Vláční kynutá vánočka s rozinkami a mandlemi
Příprava: 30 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 10

Přidání malého množství šlehačky učiní tuto variantu krásně vláčnou. Vyzkoušejte, budete mile překvapeni!

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 115 g másla
  • 30 g čerstvého droždí
  • 40 g cukru krystal
  • 3 žloutky
  • 200 ml polotučného mléka
  • 100 ml šlehačky
  • 1 PL jemně nastrouhané citronové kůry
  • 75 g rozinek
  • špetka soli

Na zdobení

  • 1 vejce
  • 1/2 šálku plátkovaných mandlí
  • 2 PL moučkového cukru

Postup:

  1. Máslo důkladně utřete v míse s cukrem a žloutky.
  2. Přidejte špetku soli a citronovou kůru.
  3. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechejte na teplém místě vzejít kvásek.
  4. Do směsi másla přidejte šlehačku, rozinky a postupně střídavě přidávejte prosetou mouku a vzešlý kvásek.
  5. Vše vypracujete v těsto.
  6. Mísu následně přikryjte čistou utěrkou a nechejte alespoň hodinu kynout na teplém místě.
  7. Z vykynutého těsta upleťte vánočku.
  8. Předehřejte si troubu na 180°C.
  9. Vánočku ponechte na plechu s pečícím papírem před vložením do trouby ještě nejméně 15-20 minut kynout. Poté dejte péct na 60 minut.
  10. Následně ji propíchejte na několika místech špejlí, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte plátky mandlí a cukrem
Tradiční kynutá vánoční pochoutka s mandlemi.
zdroj: savortheflavour.com

Recepty na vánočku nejsou jediné, při jejichž přípravě se využívá kynuté těsto. Upečte si z něj také rozmanité druhy buchet, koláč či langoše.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.