Zakysaná smetana dodá tomuto receptu vláčnost a jemnost, která se skvěle snoubí s chutí mandlí, ořechů a ovoce.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 2 vejce
- 1/2 šálku másla
- 1 šálek cukru
- 1 šálek zakysané smetany
- 2 šálky kandovaného nebo sušeného ovoce
- 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 šálku nasekaných mandlí
- 1 šálek nasekaných datlí
- 1/2 šálku rozinek
- 1 PL pomerančové kůry
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky soli
Postup:
- Předehřejte si troubu na 160°C.
- Formu na biskupský chlebíček vymažte tukem a vysypejte moukou.
- V malé misce smíchejte zakysanou smetnu s práškem do pečiva.
- V jiné misce smíchejte nasekané ořechy, mandle, rozinky, datle a ovoce se čtvrt šálkem mouky.
- Ve větší misce smíchejte rozpuštěné máslo s cukrem.
- Do této směsi následně přidejte vejce, pomerančovou kůru, vanilku a na závěr též směs zakysané smetany a prášku do pečiva.
- Promíchejte a poté postupně vmíchávejte též mouku a sůl.
- Na závěr přidejte do těsta směs ovoce, rozinek, datlí, ořechů a mandlí.
- Připravené těsto vložte do vysypané formy a pečte přibližně po dobu 1 a 1/2 hodiny.