O této bábovce se hovoří jako o lahodném ořechovém dortíku, který je vítaným zpestřením jakékoliv oslavy či důležité události.
Křupavé vlašské ořechy v kombinaci s rumem je dokonalost sama. Uvidíte, že se k tomuto receptu budete pravidelně vracet.
Ingredience:
Těsto:
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1 polévková lžíce bílého octa
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek změklého neslaného másla
- 2 3/4 hrnku krystalového cukru
- 4 velká vejce
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 1/4 hrnku rumu
- 3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
- 1/2 hrnku rozinek
Poleva:
- 1/2 hrnku neslaného másla
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 1/2 hrnku cukru krystal
- 1/3 hrnku smetany
- 3 lžíce rumu
Postup:
- Ze všeho nejdříve si předehřejeme troubu na 175°C.
- Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- V malé misce smícháme mléko s bílým octem a odložíme stranou.
- Do středně velké misky prosejeme mouku a skořici, přidáme jedlou sodu a špetku soli.
- Nakonec si připravíme mixér, do jehož nádoby dáme máslo s cukrem a našleháme do pěny.
- Potom přidáme po jednom vejce a vždy důkladně promícháme.
- Přilijeme vanilkový extrakt a mícháme aspoň 1 minutu.
- Směs mléka s octem a rum přidáme do mouky a promísíme.
- Tuto směs přidáme do nádoby k máslu a vejcím, kde ji necháme našlehat spolu s ostatními ingrediencemi.
- Jako poslední vmícháme rozinky s ořechy a přelijeme do formy na bábovku.
- Vložíme do trouby a pečeme 55 – 70 minut.
- Hotovou bábovku vyndáme a necháme jí ve formě úplně vychladnout, teprve potom ji vyklopíme.
- Do malého hrnce dáme máslo, hnědý i krystalový cukr a za stálého míchání zahříváme na středním ohni.
- Mícháme, dokud není směs hladká a hned pak přidáme smetanu s rumem.
- Promícháme a přivedeme pomalu k varu, hlavně musíme míchat, aby se směs nepřichytla.
- Vaříme 5 minut, poté odstavíme a necháme 10 minut vychladnout.
- Bábovku polijeme hotovou polevou a před servírováním ji několik vteřin ohřejeme v mikrovlnné troubě.
- Tato hrníčková bábovka chutná nejlépe s horkou polevou.