Vláčný domácí ořechový koláč s vůní rumu

Vláčný domácí ořechový koláč s vůní rumu
Příprava: 20 minut Vaření: 70 minut Počet porcí: 10

O této bábovce se hovoří jako o lahodném ořechovém dortíku, který je vítaným zpestřením jakékoliv oslavy či důležité události.

Křupavé vlašské ořechy v kombinaci s rumem je dokonalost sama. Uvidíte, že se k tomuto receptu budete pravidelně vracet.

Ingredience:

Těsto:

  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 polévková lžíce bílého octa
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 hrnek změklého neslaného másla
  • 2 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 4 velká vejce
  • 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
  • 1/4 hrnku rumu
  • 3/4 hrnku nasekaných vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku rozinek

Poleva:

  • 1/2 hrnku neslaného másla
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1/2 hrnku cukru krystal
  • 1/3 hrnku smetany
  • 3 lžíce rumu

Postup:

  • Ze všeho nejdříve si předehřejeme troubu na 175°C.
  • Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  • V malé misce smícháme mléko s bílým octem a odložíme stranou.
  • Do středně velké misky prosejeme mouku a skořici, přidáme jedlou sodu a špetku soli.
  • Nakonec si připravíme mixér, do jehož nádoby dáme máslo s cukrem a našleháme do pěny.
  • Potom přidáme po jednom vejce a vždy důkladně promícháme.
  • Přilijeme vanilkový extrakt a mícháme aspoň 1 minutu.
  • Směs mléka s octem a rum přidáme do mouky a promísíme.
  • Tuto směs přidáme do nádoby k máslu a vejcím, kde ji necháme našlehat spolu s ostatními ingrediencemi.
  • Jako poslední vmícháme rozinky s ořechy a přelijeme do formy na bábovku.
  • Vložíme do trouby a pečeme 55 – 70 minut.
  • Hotovou bábovku vyndáme a necháme jí ve formě úplně vychladnout, teprve potom ji vyklopíme.
  • Do malého hrnce dáme máslo, hnědý i krystalový cukr a za stálého míchání zahříváme na středním ohni.
  • Mícháme, dokud není směs hladká a hned pak přidáme smetanu s rumem.
  • Promícháme a přivedeme pomalu k varu, hlavně musíme míchat, aby se směs nepřichytla.
  • Vaříme 5 minut, poté odstavíme a necháme 10 minut vychladnout.
  • Bábovku polijeme hotovou polevou a před servírováním ji několik vteřin ohřejeme v mikrovlnné troubě.
  • Tato hrníčková bábovka chutná nejlépe s horkou polevou.
Ořechová bábovka s rumem a křupavými vlašskými ořechy.
Zdroj: https://thenovicechefblog.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.