Tenhle makový koláč je úžasně vláčný, dokonale sladký, a hlavně rychle připravený. Když ještě své dílo zakončíme luxusní glazurou, bude se každé sousto na jazyku jen rozplývat.
Ingredience:
Na těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička jemné mořské soli
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 hrnek slunečnicového oleje
- 1 a 1/2 hrnku vlažného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 vejce
- 3 polévkové lžíce máku
Na glazuru:
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 lžíce plnotučného mléka
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů a kulatou dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
- V malé misce smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a zatím odložíme na stranu.
- Do velké mísy dáme cukr, slunečnicový olej, mléko, vanilkový extrakt, vejce a důkladně promícháme, aby byla směs hladká.
- Přisypeme suché přísady a znovu zamícháme, ať se všechny suroviny propojí. Nakonec vmícháme mák.
- Hotové těsto nalijeme do připravené formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 až 35 minut.
- Upečený makovec vyjmeme z trouby a odložíme na kuchyňskou mřížku, kde ho necháme 40 minut chladnout.
- Poté opatrně zajedeme nožem za okraj formy a buchtu jemně uvolníme od stěn.
- Po 40 minutách můžeme dort opatrně vyjmout a nechat zcela vychladnout.
- Mezitím nasypeme do menší misky moučkový cukr, zalijeme vanilkovým extraktem, mlékem a mícháme, dokud není glazura krásně hladká a jemná-
- Přelijeme makovec glazurou a počkáme, až cca za 60 minut nezatuhne. Nedáváme do lednice, stačí, když bude odpočívat při pokojové teplotě.
- Pak už stačí jen nakrájet a můžeme servírovat.