Tento lehký a tak vláčný ořechový dort s pistáciemi si zamilujete. Skvěle se hodí jako narozeninový, ale i jako sladká tečka ke kávě.
Ingredience na piškot
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek změklého másla
- 1,5 hrnku krystalového cukru
- 1 vejce + 3 bílky
- 1 balíček prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička mandlového extraktu
- 1,5 hrnku loupaných pistácií
- 1/2 hrnku zakysané smetany
Ingredience na polevu
- 1,5 hrnku změklého másla
- 1/4 lžičky soli
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1,5 hrnku mascarpone
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte si troubu na 180°C. Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Dno vyložte pečícím papírem.
- Nasekejte si 1,5 hrnku pistácií v kuchyňském robotu najemno.
- Ve středně velké míse prošlehejte mleté pistácie s moukou, práškem do pečiva a špetkou soli.
- V míse stojanového mixéru vyšlehejte máslo do hladka, přidejte cukr a šlehejte asi 2 minuty. Poté přidejte vanilkový extrakt, mandlový extrakt, vejce. Míchejte.
- Postupně přidávejte suché ingredience (pistácie, mouku, prášek do pečiva a sůl), mléko a zakysanou smetanu.
- Ve středně velké míse vyšlehejte 3 bílky, aby vznikl sníh. Vmíchejte do těsta a zapracujte.
- Vzniklé těsto rovnoměrně nalijte do připravené formy. Pečte 35-40 minut. Poté vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte polevu. Vyšlehejte máslo, přidejte vanilkový extrakt, sůl, moučkový cukr a mascarpone. Vznikne vám krémová poleva.
- Korpus rozdělte na 3 stejně vysoké pláty. Mezi ně natřete polevu, ale nechte si trochu bokem, aby vám zbyla i na potření vnějších stran dortu.
- Po nanesení polevy na všechny strany dortu si nasekejte zbylé pistácie a posypte horní okraje.
- Před podáváním nechte ztuhnout v lednici. Dobrou chuť!