Inspirujte se tímto receptem na jablečný závin s jogurtem. Chutě vás překvapí.
Ingredience na těsto
- 400g hladké mouky
- 200g změklého másla + na potření
- 150g bílého jogurtu (nejlépe řeckého typu)
- 1 vejce
- špetka soli
Ingredience na náplň
- 5-7 jablek (volitelně)
- 8 lžic strouhanky
- 1 vanilkový cukr
- 100g cukru (dle chuti)
- lžíce mleté skořice
Postup
- Na vál prosejte mouku a přidejte špetku soli. Z mouky udělejte hromádku a uprostřed udělejte důlek.
- Do důlku vyklepněte vejce a přidejte jogurt.
- Vidličkou umíchejte tekuté suroviny s moukou do husté kašičky.
- Na mouku nastrouhejte máslo a rukama vše zapracujte na měkké, nelepivé těsto. Dle potřeby přidejte více mouky. Rozdělte na 4 části a nechejte odpočinout.
- Mezitím oloupejte a nastrouhejte jablka. Na pánvi na sucho orestujte strouhanku.
- Na pomoučněném vále vyválejte z těsta pláty o síle 2-3mm, posypejte strouhankou a navrstvěte jablky. (Bez šťávy)
- Posypejte cukrem a skořicí. Můžete přidat i rozinky nebo oříšky.
- Poté těsto zaviňte a okraje zmáčkněte, zahněte dovnitř závinu.
- Záviny dejte na plech vyložený pečícím papírem, potřete máslem a pečte v předem rozehřáté troubě na 180°C po dobu 25-30 minut.
- Upečený štrúdl posypejte moučkovým cukrem a podávejte.
Vyzkoušejte také jablečné muffiny, které jsou skvělou delikatesou ke kávě.