Vyzkoušet můžete i recept na vdolky, které lze připravit také podle původní receptury pečené v troubě.
INGREDIENCE
- 300 g hladké mouky
- 50 g kvasnic
- 50 ml mléka
- 50 g cukru
- kelímek sladké šlehačky
- 30 g sádla
- 3 žloutky
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- lžička rumu
- asi 50 g másla na potření
- 250 g másla na tukové těsto
- 100 g hladké mouky na tukové těsto
POSTUP
- Kvasnice rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, tři lžíce mouky, zamícháme a přikryté necháme vyběhnout. Mezitím si připravíme těsto tukové.
- Změklé máslo promísíme s moukou, důkladně ručně uhněteme a necháme vychladit.
- Do mísy dáme mouku, přidáme vykynutý kvásek, cukr, šlehačku, rozpuštěný tuk, žloutky, sůl, vanilkový cukr, rum a vypracujeme hladké pružné těsto. Dobře propracujeme a necháme na teplém místě kynout další hodinu.
- Vykynuté těsto rozválíme do čtverce.
- Vyválíme i těsto tukové – na poloviční velikost těsta kynutého.
- Tukové těsto položíme polovinu těsta kynutého, druhou přeložíme a těsto rozválíme.
- Potom spojené těsto přeložíme na třetiny a přikryté necháme kynout. Rozválíme a přeložíme na třetiny ještě 2x.
- Takto připravené těsto rozdělíme na třetiny. Každou část postupně rozválíme dotenka.
- Rozdělíme na čtverečky velké jako dlaň a do každého vložíme kuličku tvarohu. Kuličky dobře zabalíme a klademe spojem dolů.
- Prstem vytvoříme důlek, který naplníme povidly, navrch dáme drobenku.
- Pečeme v předehřáté troubě 10 minut při 250 °C.
- Potom ještě horké potíráme máslem.
- Smaženou variantu připravujeme bez drobenky a smažíme na oleji po obou stranách do zezlatavění, nakonec pocukrujeme moučkovým cukrem.