Tekutý žloutek a pevný bílek, to je dokonalé volské oko. Naučte se ho s námi připravit!

Jinak řečeno, pochoutka od pohledu.

Jak na to, aby vejce tvořilo bílý kroužek s výrazným žlutým středem, aby byl bílek téměř tuhý, ale žloutek polotekutý?

Tyto recepty na volské oko vás přesně navedou, abyste si mohli pochutnat na krémovém žloutku a nadýchaném bílku.

Jak udělat volské oko?

Kulatý a tím pádem úhledný tvar volských ok se nejlépe zajistí jejich opékáním v důlkové formě na sázená vejce, lívanečníku nebo menší pánvičce.

Jakoukoliv formu necháme nejdříve rozehřát bez tuku, pak na ni dáme malý kousek másla a necháme ho rozpustit nebo ji vytřeme olejem a necháme ho prohřát.

Vajíčko naklepneme v polovině, rozdělíme skořápky a opatrně vpustíme vajíčko na rozehřátý tuk tak, aby žloutek zůstal uprostřed. Pokud nemáme žádnou důlkovou formu a používáme pánvičku, tak musíme rychle a obratně přihrnout bílek ke středu, aby se co nejvíce zachoval zakulacený tvar.

Vejce necháme vařit při mírnější teplotě, aby bílek neztuhl předčasně a spodek se nepřipálil. V žádném případě nepřikrýváme pokličkou, tak by se žloutek přetáhl blankou.

Vejce mírně osolíme až ve chvíli, kdy začíná žloutek tuhnout. Pokud vejce osolíme ihned, tak se žloutek rozteče. Jakmile je bílek zatuhlý a žloutek polotuhý, vejce podebereme lopatkou a ihned podáváme. Volská oka nelze připravovat do zásoby, ztrácejí formu i chuť.

Nejlépe se volská oka doplňují s luštěninami jako hrachovou kaší nebo čočkou na kyselo.

Pochutnali jste si? Sdílejte recepty s přáteli, ocení to!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.