Tyto lahodné perníčky můžete použít také jako ozdoby na váš vánoční stromeček. Stačí do horní části perníčků udělat ihned po vytáhnutí z trouby malý otvor.
Ingredience:
- 4 šálky žitné mouky
- 1/2 šálku másla
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 8 PL medu
- 1 vejce
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 2 čajové lžičky mletého zázvoru
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 2 PL perníkového koření
- 2 PL neslazeného kakaového prášku
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C a plechy vyložte pečicím papírem.
- Máslo, hnědý cukr a med dejte do malého hrnce na mírný oheň.
- Zahřejte a míchejte, dokud se máslo nerozpustí.
- Do velké mísy prosejte suché přísady, tedy mouku, kakao, prášek do pečiva a veškeré koření.
- Dobře promíchejte, přidejte vejce a znovu promíchejte.
- Rozpuštěnou máslovou směs nalijte do suchých přísad a míchejte, dokud se těsto nezačne spojovat.
- Směs vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a vypracujte v těsto.
- Těsto rozválejte na tloušťku asi 3-5 mm.
- Pomocí vykrajovátek vykrájejte libovolné tvary a kořeněné cukroví odkládejte na připravené plechy.
- Pečte přibližně 7-8 minut dozlatova.