Tato pochoutka chutná skvěle s čerstvým pečivem přelitá omáčkou ze zakysané smetany a hořčice.
Ingredience
- 450 g brambor
- 100 g žampionů
- 1/2 květáku
- 2 cukety
- 1 lilek
- 2 mrkve
- 4 stroužky česneku
- 2 vejce
- 250 g zakysané smetany
- 1 PL čerstvé petrželky
- 1/2 PL čerstvého kopru
- 1/2 čajové lžičky kmínu
- 1/2 čajové lžičky kurkumy
- sůl a pepř dle chuti
- olivový olej
Postup
- Omyjte a oloupejte brambory.
- Nakrájejte je napříč na středně silné kulaté plátky.
- Plátky brambor vložte do misky se studenou vodou.
- Následně si omyjte a očistěte ostatní zeleninu a houby.
- Vše nakrájejte na tenké plátky.
- V misce smíchejte smetanu s vejci, kmínem, nasekanými bylinkami, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a špetkou kurkumy.
- Plátky brambor vložte do cedníku a znovu propláchněte vodou.
- Na dno dortové formy nebo zapékací misky vložte pečicí papír a nádobu vymažte olejem.
- Poté postupně vrstvěte vrstvy brambor, lilku, cukety, mrkve, žampionů a opět brambor.
- Vršek dortu ozdobte květákem a vše zalijte smetanou s vejci, nasekanými bylinkami a kořením.
- Formu přikryjte alobalem nebo pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
- Pečte přibližně 50 minut.
- Během pečení se bude uvolňovat šťáva, tou pravidelně polévejte vrchní část dortu.
- Posledních 5 až 10 minut pečte bez alobalu, aby se na povrchu vytvořila zlatavá kůrka.
