Čočková polévka vhodná pro vegetariány se dá připravit pouze z čočky a zeleniny. Pojďte si ji také vyzkoušet.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, jemně nakrájená na kostičky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 čajová lžička sušeného tymiánu
- 1 stroužek česneku, jemně nakrájený na kostičky
- 3 stonky celeru, jemně nakrájené na kostičky
- 3 mrkve, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 2 hrnky zelené čočky
- 8 hrnků zeleninového vývaru nebo kostka bujónu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce soli
- Špetka mletého pepře
- 3 lžíce citronové šťávy
- 10 růžiček kapusty, nakrájená najemno (podle chuti)
Postup
- V hrnci na středním ohni zahřejte olej, přidejte cibuli a smažte do zlatova.
- Cibuli odhrňte na stranu hrnce a na volné místo, které jste vytvořili, přidejte rajčatovou pastu. Míchejte 2 až 3 minuty, nebo dokud rajčatová pasta neztmavne na červenohnědou barvu.
- Přidejte tymián, česnek, celer a mrkev. Vařte za stálého míchání 2 minuty.
- Do hrnce přidáme čočku, 8 hrnků vývaru, sójovou omáčku, sůl a pepř.
- Vařte na středním ohni 55 až 60 minut, nebo dokud není čočka měkká.
- Vyjměte 2 hrnky polévky a rozmixujte, vraťte do hrnce a vmíchejte citronovou šťávu.
- Přidejte nakrájenou kapustu a vařte 1 až 2 minuty, nebo dokud kapusta nezměkne.
- Dochuťte solí, pepřem nebo citronovou šťávu dle potřeby a podávejte.