Receptů z pomalého hrnce není nikdy dost. Proto neváhejte a pusťte se do přípravy této podzimní polévky, která má skvělou chuť, je nadupaná skvělými surovinami a zahřeje vás na hodně dlouhou dobu.
Ingredience:
- 2 polévkové lžíce rajčatové pasty
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky uzené papriky
- 3 hrnky hovězího vývaru
- 600 g hovězího masa na polévku nakrájeného na kousky
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 2 středně velké mrkve nakrájené na šikmé špalíčky
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 2 – 3 stroužky česneku nakrájené nadrobno
- 1/4 malého svazku petržele
- 1/2 hrnku kuskusu
- Sůl a mletý černý pepř podle chuti
Postup:
- Připravíme si pomalý hrnec o objemu 5 až 6 litrů.
- Do hrnce dáme rajčatový protlak, kmín, papriku a ruční metlou či mixérem prošleháme. Postupně zašleháme hovězí vývar.
- Hovězí maso promícháme s moukou, solí, pepřem a přidáme do pomalého hrnce.
- Přihodíme mrkev, cibuli i česnek. Petrželovou nať svážeme kuchyňským provázkem a rovněž dáme do hrnce.
- Zakryjeme a vaříme do změknutí masa.
- Při vysoké teplotě necháme vařit 3 a 1/2 až 4 a 1/2 hodiny, pokud nastavíme nízkou teplotu, je potřeba nechat polévku vařit 7 – 8 hodin.
- Zhruba 15 minut předtím, než budeme servírovat polévku, dáme do misky kuskus, 1/4 lžičky soli a zalijeme 2/3 hrnku vroucí vody.
- Zakryjeme, aby mohl kuskus pracovat a vstřebat veškerou tekutinu. Zaklopené necháme asi 10 – 12 minut.
- Listy petrželky nasekáme nadrobno a přimícháme do kuskusu.
- Hotovou polévku naservírujeme do misek a nahoru dáme trochu kuskusu.