Originální recept na vykrajované ovesné vánoční pečivo. K vykrajování použijte stejná vykrajovátka jako na perníčky.
Ingredience:
- 1 šálek ovesných vloček
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 šálek másla
- 1 šálek cukru
- 2 vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajové lžičky mandlového extraktu
- 3/4 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
Poleva
- 1 šálek másla
- 3 šálky moučkového cukru
- 4-6 PL šlehačky
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
- zdobení
Postup:
- V míse kuchyňského robotu vyšlehejte máslo a cukr.
- Přidejte vejce, vanilku a mandlový extrakt a znovu promíchejte.
- Následně přidejte mouku, sůl a prášek do pečiva a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Vmíchejte ovesné vločky.
- Vypracujte v těsto.
- Těsto zabalte do potravinové folie a dejte na dvě hodiny chladit do ledničky.
- Předehřejte troubu na 170°C a plech vyložte pečicím papírem.
- Vychlazené těsto rozválejte na tloušťku půl centimetru a vykrájejte cukroví pomocí vykrajovátek.
- Pečte 10-12 minut, dokud okraje nezačnou zlátnout.
- Hotové cukroví z ovesných vloček nechte vychladnout na mřížce.
- V mezidobě si připravte polevu.
- Máslo vyšlehejte ručním mixérem do pěny.
- Přidejte moučkový cukr, šlehačku, vanilku a sůl a šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se vše nespojí.
- Poté zvyšte rychlost šlehání a přidávejte další smetanu, abyste dosáhli konzistence polevy.
- V případě přání polevu obarvěte pomocí potravinového barviva.
- Vychladlé cukroví potřete polevou a posypejte vánočním zdobením.
Z ovesných vloček můžete připravit také skvělé kaše a další pochoutky, například lívance či palačinky.