Tradiční specialita našich babiček a maminek, když nám chtějí přilepšit. A čím více česneku, tím lépe. Najdete jej jak v mase, tak ve špenátu, který je zjemněný smetanou a ke křupavým masovým kostkám se skvěle hodí.
Ingredience:
Na maso
- 1 kg vepřového masa (může být kombinace plece a bůčku)
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 250 ml vody
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Na špenát
- 1 mražený špenát
- 1 cibule menší
- 4 stroužky česneku
- 200 ml smetany na vaření
- 2 lžíce sádla
- 4 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
Postup:
Maso
- Nakrájejte vepřové maso na kousky (zhruba 2×2 cm).
- Cibuli oloupejte a nasekejte nahrubo.
- Oloupejte česnek a nakrájejte jej na plátky.
- Maso ze všech stran potřete solí a pepřem.
- Vložte maso do pekáče společně s česnekem a cibulí. Důkladně promíchejte a podlijte vodou.
- Pekáč přikryjte a vložte maso do trouby předehřáté na 120°C. Pečte minimálně 2,5 hodiny, dokud nebude maso měkké.
- Poté sejměte víko, maso promíchejte a zvyšte teplotu na 200°C. Pečte dalších 30-40 minut, dokud se veškerá tekutina neodpaří a zůstane jen tuk. V této fázi pečení maso několikrát promíchejte.
Špenát
- Zatímco se vám bude péct maso, připravte si špenát.
- Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a nechte zpěnit na sádle.
- Přidejte špenát a smetanu, důkladně promíchejte a nechte špenát roztát.
- Jakmile špenát změkne, za stálého míchání přidávejte hladkou mouku, aby se ve špenátu nevytvořily hrudky.
- Poté ještě chvíli povařte, dochuťte dle chuti a špenát je hotov.
Hotový recept na vepřové výpečky podávejte se špenátem a bramborovým knedlíkem. Knedlík můžete posypat opečenou cibulkou.