Výpečky na česneku se špenátem

Výpečky na česneku se špenátem
Příprava: 30 minut Vaření: 240 minut Počet porcí: 5

Tradiční specialita našich babiček a maminek, když nám chtějí přilepšit. A čím více česneku, tím lépe. Najdete jej jak v mase, tak ve špenátu, který je zjemněný smetanou a ke křupavým masovým kostkám se skvěle hodí. 

Ingredience:

Na maso

  • 1 kg vepřového masa (může být kombinace plece a bůčku)
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 250 ml vody
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Na špenát

  • 1 mražený špenát
  • 1 cibule menší
  • 4 stroužky česneku
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 lžíce sádla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř

Postup:

Maso

  • Nakrájejte vepřové maso na kousky (zhruba 2×2 cm).
  • Cibuli oloupejte a nasekejte nahrubo.
  • Oloupejte česnek a nakrájejte jej na plátky.
  • Maso ze všech stran potřete solí a pepřem.
  • Vložte maso do pekáče společně s česnekem a cibulí. Důkladně promíchejte a podlijte vodou.
  • Pekáč přikryjte a vložte maso do trouby předehřáté na 120°C. Pečte minimálně 2,5 hodiny, dokud nebude maso měkké.
  • Poté sejměte víko, maso promíchejte a zvyšte teplotu na 200°C. Pečte dalších 30-40 minut, dokud se veškerá tekutina neodpaří a zůstane jen tuk. V této fázi pečení maso několikrát promíchejte.

Špenát

  • Zatímco se vám bude péct maso, připravte si špenát. 
  • Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a nechte zpěnit na sádle.
  • Přidejte špenát a smetanu, důkladně promíchejte a nechte špenát roztát.
  • Jakmile špenát změkne, za stálého míchání přidávejte hladkou mouku, aby se ve špenátu nevytvořily hrudky. 
  • Poté ještě chvíli povařte, dochuťte dle chuti a špenát je hotov.

Hotový recept na vepřové výpečky podávejte se špenátem a bramborovým knedlíkem. Knedlík můžete posypat opečenou cibulkou.

vepřové s knedlíkem a špenátem
nomadparadise.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.