Tato polévka je skvělá i pro vegetariány, obsahuje spoustu vlákniny a je hotová za pouhých 40 minut. Potřebujete na ni pouze jeden hrnec a můžete si ji předpřipravit dopředu a pak podávat během náročných dní.
INGREDIENCE
- 2 konzervy (každá 425 ml) bílých Cannellini fazolí, opláchnutých a okapaných
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 žlutá cibule nakrájená nadrobno
- 2 velké mrkve nakrájené najemno
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 4 nasekané stroužky česneku
- 1 plechovka cizrny (425 ml), opláchnutá a okapaná
- 3 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
- 1 čekanka, nahrubo nakrájená (můžete nahradit mangoldem)
- kůra a šťáva z 1 citronu
- ⅓ šálku strouhaného parmazánu plus další na ozdobu
POSTUP
- Smíchejte 1 plechovku fazolí Cannellini a 1 šálek vývaru v mixéru; mixujte, dokud nebude směs úplně hladká.
- Dejte stranou.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední stupeň.
- Přidejte cibuli a mrkev; za občasného míchání vařte do změknutí asi 6 nebo 7 minut.
- Přidejte česnek, sůl a pepř; vařte 2 minuty.
- Nakonec přidejte zbývající plechovku fazolí, cizrnu a rozmarýn; promíchejte, aby se vše spojilo, a vařte 1 minutu.
- Vmíchejte směs fazolí a vývaru, zbývající 3 šálky vývaru a nakrájenou čekanku.
- Přiveďte směs k varu.
- Nechte redukovat na mírném plameni a vařte odkryté 20 až 25 minut, nebo dokud polévka mírně nezhoustne.
- Vmíchejte citronovou kůru a šťávu.
- Postupně za stálého míchání přisypávejte parmazán (nepřidávejte vše najednou, mohl by se shluknout).
- Rozlijte polévku do 6 misek a podle potřeby ozdobte dalším parmazánem, mletým černým pepřem a nasekaným rozmarýnem.
- Podávejte s křupavým chlebem.
Vyzkoušejte i naše další recepty na polévku z fazolí! Pochutnáte si a posílíte svou imunitu.