Wellington z červené řepy s balsamikovou redukcí

Wellington z červené řepy s balsamikovou redukcí

Tak tenhle recept je naprostá bomba a ocení ho nejen vegani! Luxusní pečená řepa a žampionová a špenátová směs v kombinaci s křupavým listovým těstem si nemůžete nechat ujít. Na první pohled sice vypadá složitě, ale ve skutečnosti se jedná o celkem jednoduchý recept. Tak ho pojďte vyzkoušet!

Co budete potřebovat

  • ½ šálku vlašských ořechů
  • 4 středně velké (stejně velké!) červené řepy
  • olivový olej
  • 10 šalotek, nakrájených nadrobno
  • 8 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
  • 1 kg žampionů
  • 1 lžíce lněných semínek (plus 3 lžíce vody)
  • 500 g špenátových listů
  • sůl a pepř
  • 3 lžičky sušeného rozmarýnu
  • ¼ šálku bílého vína
  • ¼ šálku lahůdkového droždí
  • ½ šálku strouhanky
  • 1 list mraženého (veganského) listového těsta, rozmraženého
  • 1 lžíce sójového mléka smíchaná s 1 lžící redukované aquafaby (aquafabu jednoduše vařte v hrnci bez pokličky, dokud se přebytečná voda neodpaří a aquafaba nezačne vypadat jako bílek – před promícháním se sójovým mlékem ji nechte zcela vychladnout)
  • hrubá mořská sůl
  • černá sůl, na ozdobu

Na balsamikovou redukci:

  • 240 ml balsamika
  • asi 100 g třtinového cukru

Postup

Připravte si náplň:

  • Lněná semínka umelte v mlýnku na kávu nebo ořechy.
  • Přendejte do misky a vmíchejte 3 lžíce vody.
  • Směs nechte asi 15 minut vychladit v lednici.
  • Na pánve nasucho opražte vlašské ořechy, dokud nebudou lehce hnědé a voňavé.
  • Nechte vychladnout a nasekejte je.
  • Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem.
  • Oloupejte červenou řepu.
  • Rozdrťte 3 lžičky sušeného rozmarýnu s 1 a ½ lžičkou hrubé mořské soli v hmoždíři.
  • Potřete červenou řepu olivovým olejem a posypte trochou rozmarýnové soli.
  • Dejte na plech a pečte asi hodinu.
  • Vložte balsamikový ocet a cukr do malého hrnce.
  • Na mírném plameni přiveďte k varu a nechte vařit asi 20 minut, dokud se tekutina nezredukuje asi o ½ a nezhoustne.
  • V těžké pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje.
  • Do rozpáleného oleje přidejte najemno nakrájenou šalotku a restujte na mírném ohni, dokud lehce nezhnědne.
  • Přidejte česnek a restujte několik minut, dokud nebude měkký a voňavý.
  • Žampiony nakrájejte na jemné kostičky.
  • Dejte stranou jednu třetinu směsi šalotky a česneku.
  • Do pánve přidejte nakrájené žampiony a promíchejte.
  • Vařte, dokud se všechna voda neodpaří.
  • Do pánve přilijte víno a nechte vařit.
  • Žampionovou směs dochuťte trochou rozmarýnové soli a černého pepře.
  • Nechte vychladnout.
  • Po vychladnutí přidejte odložená lněná semínka a dobře promíchejte.
  • Špenát nechte v hrnci s pokličkou zvadnout.
  • Poté nechte úplně vychladnout.
  • Vymačkejte ze špenátu všechnu vodu.
  • Vložte špenát do velké mísy, ochuťte rozmarýnovou solí, pepřem a lahůdkovým droždím.
  • Přidejte směs šalotky a česneku, kterou jste si odložili, ¼ šálku strouhanky a opražené vlašské ořechy.

A jdeme na pečení:

  • Plech vyložte pečícím papírem a rozehřejte troubu na 200 °C.
  • Pečicí papír velmi jemně pomoučněte a položte na něj rozmražený plát listového těsta tak, aby kratší okraj těsta směřoval k vám.
  • Vymezte dlouhou úzkou oblast (asi 10 x 25 cm), kam budete skládat náplň.
  • Na těsto nasypte pod náplň trochu strouhanky, abyste předešli rozmočenému dnu.
  • Umístěte špenátovou směs asi 5 cm od okraje těsta tak, aby těsto na druhé straně náplně bylo dostatečně dlouhé k přeložení přes náplň.
  • Nechte si i na koncích 5 cm okraje, abyste mohli konce pěkně ohnout.
  • Rukama směs dobře zatlačte dolů.
  •  Na špenát položte v dlouhé řadě čtyři pečené řepy.
  • Řepy můžete volitelně spojit k sobě dlouhou dřevěnou špejlí.
  • Na řepu nandejte žampionovou směs.
  • Nakonec těsto přeložte co nejpevněji přes náplň.
  • Zabalte Wellington na obou koncích, jako byste balili dárek.
  • Ostrým nožem proveďte mělké řezy na horní části Wellingtonu.
  • Wellington potřete sójovým mlékem a aquafabou  a vršek posypte černou solí.
  • Udělejte do těsta tři malé otvory (na straně, kde je šev), abyste zajistili, že během pečení bude moct unikat pára a Wellington nepraskne.
  • Pečte asi 60 minut dozlatova.
  • Podávejte pokapané balsamikovou redukcí.
Pečená řepa s žampionovou a špenátovou směsí v listovém těstě.
www.lazycatkitchen.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.