Tak tenhle recept je naprostá bomba a ocení ho nejen vegani! Luxusní pečená řepa a žampionová a špenátová směs v kombinaci s křupavým listovým těstem si nemůžete nechat ujít. Na první pohled sice vypadá složitě, ale ve skutečnosti se jedná o celkem jednoduchý recept. Tak ho pojďte vyzkoušet!
Co budete potřebovat
- ½ šálku vlašských ořechů
- 4 středně velké (stejně velké!) červené řepy
- olivový olej
- 10 šalotek, nakrájených nadrobno
- 8 stroužků česneku, nakrájených nadrobno
- 1 kg žampionů
- 1 lžíce lněných semínek (plus 3 lžíce vody)
- 500 g špenátových listů
- sůl a pepř
- 3 lžičky sušeného rozmarýnu
- ¼ šálku bílého vína
- ¼ šálku lahůdkového droždí
- ½ šálku strouhanky
- 1 list mraženého (veganského) listového těsta, rozmraženého
- 1 lžíce sójového mléka smíchaná s 1 lžící redukované aquafaby (aquafabu jednoduše vařte v hrnci bez pokličky, dokud se přebytečná voda neodpaří a aquafaba nezačne vypadat jako bílek – před promícháním se sójovým mlékem ji nechte zcela vychladnout)
- hrubá mořská sůl
- černá sůl, na ozdobu
Na balsamikovou redukci:
- 240 ml balsamika
- asi 100 g třtinového cukru
Postup
Připravte si náplň:
- Lněná semínka umelte v mlýnku na kávu nebo ořechy.
- Přendejte do misky a vmíchejte 3 lžíce vody.
- Směs nechte asi 15 minut vychladit v lednici.
- Na pánve nasucho opražte vlašské ořechy, dokud nebudou lehce hnědé a voňavé.
- Nechte vychladnout a nasekejte je.
- Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Oloupejte červenou řepu.
- Rozdrťte 3 lžičky sušeného rozmarýnu s 1 a ½ lžičkou hrubé mořské soli v hmoždíři.
- Potřete červenou řepu olivovým olejem a posypte trochou rozmarýnové soli.
- Dejte na plech a pečte asi hodinu.
- Vložte balsamikový ocet a cukr do malého hrnce.
- Na mírném plameni přiveďte k varu a nechte vařit asi 20 minut, dokud se tekutina nezredukuje asi o ½ a nezhoustne.
- V těžké pánvi rozehřejte 3 lžíce olivového oleje.
- Do rozpáleného oleje přidejte najemno nakrájenou šalotku a restujte na mírném ohni, dokud lehce nezhnědne.
- Přidejte česnek a restujte několik minut, dokud nebude měkký a voňavý.
- Žampiony nakrájejte na jemné kostičky.
- Dejte stranou jednu třetinu směsi šalotky a česneku.
- Do pánve přidejte nakrájené žampiony a promíchejte.
- Vařte, dokud se všechna voda neodpaří.
- Do pánve přilijte víno a nechte vařit.
- Žampionovou směs dochuťte trochou rozmarýnové soli a černého pepře.
- Nechte vychladnout.
- Po vychladnutí přidejte odložená lněná semínka a dobře promíchejte.
- Špenát nechte v hrnci s pokličkou zvadnout.
- Poté nechte úplně vychladnout.
- Vymačkejte ze špenátu všechnu vodu.
- Vložte špenát do velké mísy, ochuťte rozmarýnovou solí, pepřem a lahůdkovým droždím.
- Přidejte směs šalotky a česneku, kterou jste si odložili, ¼ šálku strouhanky a opražené vlašské ořechy.
A jdeme na pečení:
- Plech vyložte pečícím papírem a rozehřejte troubu na 200 °C.
- Pečicí papír velmi jemně pomoučněte a položte na něj rozmražený plát listového těsta tak, aby kratší okraj těsta směřoval k vám.
- Vymezte dlouhou úzkou oblast (asi 10 x 25 cm), kam budete skládat náplň.
- Na těsto nasypte pod náplň trochu strouhanky, abyste předešli rozmočenému dnu.
- Umístěte špenátovou směs asi 5 cm od okraje těsta tak, aby těsto na druhé straně náplně bylo dostatečně dlouhé k přeložení přes náplň.
- Nechte si i na koncích 5 cm okraje, abyste mohli konce pěkně ohnout.
- Rukama směs dobře zatlačte dolů.
- Na špenát položte v dlouhé řadě čtyři pečené řepy.
- Řepy můžete volitelně spojit k sobě dlouhou dřevěnou špejlí.
- Na řepu nandejte žampionovou směs.
- Nakonec těsto přeložte co nejpevněji přes náplň.
- Zabalte Wellington na obou koncích, jako byste balili dárek.
- Ostrým nožem proveďte mělké řezy na horní části Wellingtonu.
- Wellington potřete sójovým mlékem a aquafabou a vršek posypte černou solí.
- Udělejte do těsta tři malé otvory (na straně, kde je šev), abyste zajistili, že během pečení bude moct unikat pára a Wellington nepraskne.
- Pečte asi 60 minut dozlatova.
- Podávejte pokapané balsamikovou redukcí.