Worcesterová omáčka patří mezi nejoblíbenější na trhu.
Není se čemu divit.
Kombinuje dokonale sladkou, slanou i pikantní chuť.
Jak ji využít v kuchyni?
Co obsahuje a jak chutná?
Vše se dozvíte níže.
Co je Worcesterová omáčka?
Jednoduše se jedná o omáčku, která je vyrobena z octového základu. Obvykle je dochucena ančovičkami, melasou, tamarindem, cibulí, česnekem a dalším kořením.
Běžná forma této omáčky je vhodná pro vegetariány nebo vegany. Vždy se ale musíte řídit podle složení na obalu, protože se u každé značky bude trochu lišit.
Většina produktů na trhu je bezlepková, ale bohužel se nejedná o všechny. Jestli máte alergii na lepek, kontrolujte při nákupu složení na obalu.
Historie
Omáčka Worcester získala své jméno podle anglického města Worcester. S prvním složením přišli chemici John Lea a William Perrins.
Chtěli přijít s omáčkou na bázi octa, ale žádná nechutnala správně. Jakmile nechali koření správně fermentovat, získali výslednou omáčku.
Lea & Perrins Worcester omáčka se rychle rozšířila po celé Evropě, Americe a poté po celém světě.
Chemici nechali omáčku fermentovat po dobu dvou let. Poté ji přefiltrovali, naplnili do lahví a začali prodávat. Netrvalo dlouho a stala se na trhu hitem. Její obliba přitom trvá dodnes.
Jak chutná Worcesterová omáčka?
Omáčka Worcester má tóny pikantních, slaných i sladkých chutí. Právě vyvážená harmonie těchto chutí z něj dělá velmi oblíbenou možnost dochucení pokrmů.
Chuť se může trochu lišit podle značky. Někteří výrobci přidávají chuť umami z ančoviček, která má velmi specifickou chuť. Z tohoto důvodu mohou některé produkty chutnat jinak než jiné.
Rozlišné chutě najdeme i v rámci jedné značky. Americká verze Lea & Perrins je slanější i sladší než britská verze. Jedná se přitom o stejný produkt a stejnou značku.
Složení
Jak jsme zmínili, složení se může podle značky trochu lišit. Podívejme se na americkou verzi originálního produktu Lea & Perrins Worcester omáčky. Tento produkt obsahuje:
- destilovaný bílý ocet,
- ančovičky,
- česnek,
- melasa,
- cibule,
- sůl,
- cukr,
- voda,
- extrakt z chilli papriček,
- hřebíček,
- přírodní dochucovadla,
- tamarindový extrakt.
Malá zajímavost: Receptura z Velké Británie od stejné značky obsahuje sladový ocet, třikrát méně cukru a sodíku. Díky tomu je americká verze sladší a slanější.
Použití Worcesterové omáčky
Existuje 5 základních možností, jak můžete tuto omáčku využít v kuchyni. Jak?
Nápoje
Může to působit podivně, ale mnoho lidí přidává Worcester omáčku do Bloody Mary. Pikantní koření se ale skvěle hodí i do dalších nápojů, např. Michelada, domácí džus V8 nebo pivní koktejly.
Marinády
Marinády vždy uvítají pikantní příchuť. Místo sójové nebo rybí omáčky můžete použít Worcester, jestli chcete získat trochu jinou chuť.
Ochutit s ní můžete také nevýrazné suroviny jako tofu, umami nebo polévky.
Přidat ji ale můžete také do pomazánky z uzené makrely a dalších receptů tohoto typu.
Masová jídla
Worcesterová omáčka dokáže zvýraznit chuť dušeného masa, guláše, pastýřského koláče nebo grilovaných burgerů. Červené maso bude těžit z pikantní a slané chuti této omáčky.
Polévky a chilli
Někteří lidé přidávají do polévek sójovou omáčku. Vyzkoušejte Worcester a nebudete litovat. Jestli máte rádi pálivé jídlo, připravte si dýňové chilli nebo jiný recept s touto omáčkou. Pivní sýrová polévka nebo polévka z máslové dýně, jablek a šalvěje budou chutnat stejně dobře.
Omáčky
Poslední možností jsou omáčky. Často se používá pro dresink na salát Caesar nebo do koktejlové omáčky na krevety. Důvod je jednoduchý. Získáte velmi jednoduše a rychle hlubokou chuť, i když se omáčka nebude vařit. Slanost, sladkost i pikantnost dresinkům i omáčkám dodá jiné dimenze.
Čím můžete nahradit omáčku Worcester?
Nemáte po ruce tento produkt, ale chcete dosáhnout podobné chuti? Můžete ji poměrně snadno nahradit pomocí surovin, které máte doma.
Smíchejte 1 lžíci kečupu, 1 lžíci bílého vinné octa, ½ lžíce sójové omáčky a malé množství pálivé omáčky. Díky této kombinaci surovin získáte sladkou, slanou i pikantní chuť, kterou je Worcester charakteristický.
Worcesterová omáčka je typická svou chutí, která dokonale kombinuje slanost, sladkost a pikantnost v jednom. Použít ji můžete na mnoho způsobů v syrových i tepelně upravených pokrmech. Dokonale bude chutnat v salátech, pomazánkách i u masa.