Každá náplň má něco do sebe, a když je vyrobená ze švestek a ještě k tomu doma, pak je luxusní chuť zajištěna na 100 %. Ostatně kdo by nemiloval vše, co je povidlové.
Ingredience:
Na těsto:
- 200 g másla (může být i Hera)
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce velikosti M
- 2 polévkové lžíce octa
- Špetka soli
Na dohotovení:
- Domácí švestková povidla (kdo nemá, může samozřejmě použít kupovaná)
- Moučkový cukr na obalování
Postup:
- Mouku prosejeme do mísy, přidáme na kostky nakrájené změklé máslo, vejce, sůl a nakonec ocet.
- Vypracujeme hladké těsto, ze kterého vytvarujeme kouli a dáme na 2 – 3 hodiny odpočívat do chladničky.
- Poté si předehřejeme troubu na 170 stupňů a připravíme plech vyložený pečícím papírem.
- Těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme na plát o tloušťce cca 3 mm.
- Pomocí kulatého vykrajovátka, skleničky nebo hrnku vykrojíme stejně velká kolečka.
- Každé kolečko položíme do formy na pirohy nebo taštičky, do středu dáme trochu povidel a překlopíme.
- Pevně stlačíme, aby se okraj těsta uzavřel a během pečení nám povidla nevytékala ven.
- Takto nachystané škebličky položíme na plech a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme asi 15 – 17 minut, hotové vyndáme z trouby a ještě horké obalíme v moučkovém cukru.
