masovou roládu plníme slaninou, proužky kyselé okurky a orestovanou cibulkou, díky které je obzvlášť chutná. Kus hovězího masa na roládu, které v receptu používáme je rumpsteak, který je obzvlášť křehký a šťavnatý.
Co budeme potřebovat
- 4 plátky hovězího masa
- 700 g kysaného zelí
- 500 ml hovězího vývaru
- 250 ml červeného vína
- 50 g uzené slaniny
- 4 cibule
- Mrkev
- Kyselé okurky
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce oleje
- Lžíce rajčatového protlaku
- Bobkový list
- Lžíce másla
- 4 lžičky hořčice
- Sůl
- Pepř
- Mouka
Postup
- Slaninu nakrájíme na malé kostičky
- Cibuli nakrájíme na tenké plátky
- Kyselé okurky zase rozřežeme na tenké proužky
- Česnek buď prolisujeme, nebo nasekáme nahrubo
- Mrkev nakrájíme na tenká kolečka
- Ve větší pánvi si na střední teplotu orestujeme slaninu s polovinou množství cibule a trochou oleje
- Restujeme po dobu 3 minut a poté stáhneme z plotny
- Jednotlivé plátky hovězího masa si osušíme kuchyňskou utěrkou
- Každý plátek potřeme hořčicí, osolíme a opepříme
- Přidáme orestovanou slaninu s cibulí a nakrájené okurky
- Plátky srolujeme do rolády a převážeme provázkem
- V pánvi si rozpustíme máslo s olejem
- Přidáme rolády a z každé strany je po dobu 3-4 minut opékáme
- Poté rolády vyndáme a dáme stranou
- Do pánve přidáme mrkev, zbylou cibuli, česnek a protlak
- Směs začneme restovat
- Po 3 minutách restování, roládu vrátíme do pánve
- Vše zalijeme vývarem a červeným vínem
- Přidáme bobkový list a vše přivedeme k varu
- Vaříme tak dlouho, dokud se část tekutiny neodpaří
- Poté pánev přikryjeme a na střední teplotu necháme v pánvi dusit přibližně 1,5 hodiny
- Závitky z pánve vyndáme a dáme stranou
- Omáčku dochutíme solí, pepřem a podle potřeby zahustíme moukou
- Kysané zelí zahříváme ve velkém hrnci na mírnou teplotu 5-10 minut
- Přidáme trochu vývaru a hořčice a za občasného míchání prohříváme
- Záhorácké závitky podáváme na kysaném zelí, přelité omáčkou z červeného vína a
Pokud dáváte přednost krémové omáčce, můžete do ní vmíchat hustou smetanu.
Roládu a omáčku podávejte s domácími Spätzlemi nebo domácím houskovým či bramborovým knedlíkem nebo vařenými bramborami.