Lahodná a šťavnatá krkovice zabalená do ještě šťavnatější slaniny dovedete tento recept k naprosté dokonalosti.
Co budeme potřebovat
Na nádivku
- 300 g suchého žitného chleba (nakrájený na kostky)
- 150 g kyselého zelí
- 50 g cibule
- 50 g celeru
- 100 g tvrdého sýra (nakrájeného)
- Hrst petrželky
- ½ lžičky kmínu
- ½ lžičky mleté šalvěje
- Lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 50 ml kuřecího vývaru
Na závitek
- 2 kg vepřové krkovice
- Sůl
- Pepř
- 750 g slaniny (nakrájené)
Postup
- Na nádivku všechny ingredience smícháme v jedné velké míse, dokud se dobře nespojí a dáme jí stranou
- Vepřovou krkovici opláchneme a osušíme
- Lehce jí naklepeme, aby se vytvořily slabší plátky
- Maso z obou stran osolíme a pepříme
- Na pracovní plochu si dáme několik vrstev potravinářské folie
- Rozprostřeme slaninu
- Na slaninu do středu položíme krkovici
- Na krkovici navrstvíme nádivku a zabalíme jako roládu
- Závitek převážeme provázkem
- Troubu si zapneme na 160 stupňů
- Závitek vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody a vložíme do trouby
- Tam ho pečeme 60-90 minut
- Vyndáme ho z trouby, necháme ho 10 minut odpočinout a můžeme servírovat
Tento recept na záhorácké závitky je možné připravit i v domácí udírně. Udírnu si zahřejeme na 160 stupňů. Závitek vložíme přímo na rošt, přikryjeme ho a necháme ho 2 hodiny udit. Po 2 hodinách zkontrolujeme teplotu a pokračujeme v uzení další hodinu.