Příprava: 30 minut
Vaření: 90 minut
Počet porcí: 6
Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 3 z 3
Počet porcí: 6
Ingredience
- Pokud se jedná o mladý kus, tak je možné jej připravovat již za dva dny
- Mladý kus poznáme tak, že u mladého zajíce jde snadno nahoře natrhnout slech
- Pokud jde o starší kus, tak se doporučuje týden nechat zamřít
- K zamření se zajíc věší hlavou dolů do průvanu
- Pokud již není vyvržený, tak je potřeba se přesvědčit, že nemá v měchýři moč
- To uděláme tak, že ho levou rukou chytíme za nohy, otočíme hřbetem k sobě a pravou rukou mu přejedeme s mírným tlakem po břiše shora dolů
- V zimě zajíc vydrží zhruba 4 týdny, ale momentálně na to není dost zima
- Při stahování a vyvrhování je třeba postupovat opatrně, aby se nepoškodila střeva a u jater pak žluč
- A zvlášť pečlivě se obírá všechno sádlo, které není vhodné pro použití
- Pak je třeba zajíce řádně vymýt, zvlášť pak postřelená místa, aby se co nejvíce vymáčela krev, jinak by mohl mít pokrm nahořklou chuť
Postup
- Tato úprava se hodí pro mladý kus
- Kus nebo jednotlivé porce protáhneme slaninou, protože maso ze zvěřiny je chudé na tuk
- Zajíce osolíme a pak potřeme rozehřátým máslem
- Na 1-1,5 kg zvěřiny dáváme 10 dkg rozpuštěného másla
- V chladu necháme 2 dny odležet
- Pak postupujeme tak, že dáme na pekáč zeleninu a na ni maso, tak jak je, i se ztuhlým máslem
- To se bude pomalu rozehřívat a maso pak má jemnou chuť
- Nakládání do mořidla: Nakládáme především starší kusy, u mladých to není nutné, zbytečně se maso vylouží
- Nálev na 1,5 kg masa: 1/2 -3/4 litru vody, 1-2 lžíce octa, 6 kuliček pepře, špetka tymiánu, 2 bobkové listy
- Vše dáme do vody, vodu uvedeme do varu, přidáme koření, povaříme a necháme vychladnout
- Připravené maso (odblaněné a omyté) protáhneme asi 8 dkg slaniny, osolíme a dáme do vhodné nádoby (nejlepší je kameninová, ale může to být i porcelánová nebo ohnivzdorná mísa), kterou jsme vyložili kořenovou zeleninou asi v tomto množství: 1 větší celer, 1 větší petržel, 2 mrkve, 2 střední cibule
- Zeleninu rozdělíme tak, aby pokrývala i maso a zalijeme vychladlým mořidlem
- Zatížíme a necháme v mořidle 2-4 dny a každý den maso obracíme
- Pečený zajíc (předem potřený máslem) : 1 zajíc, 8 dkg slaniny, 1 velká cibule, 4 kuličky pepře, sůl, 3-4 lžíce mouky
- Uleželého zajíce, který byl předem potřený máslem vložíme přímo na pekáč, kde jsme předem rozpustili slaninu a mírně osmahli nakrájenou cibuli
- Zajíce opečeme po obou stranách a dusíme
- Podle potřeby slabě podléváme
- Jakmile je zajíc měkký, vyjmeme, naporcujeme a šťávu mezitím zahustíme moukou, kterou rozkvedláme ve vodě nebo smetaně
- Podáváme s knedlíkem a pikantnějším kompotem – švestkovým, rynglovým nebo zeleninovým salátem
- Zajíce můžeme také trochu nechat vysmahnout, šťávu nezahušťovat a podávat jen jako přírodní úpravu
- Jako přílohu zde můžeme použít i brambory
- Zajíc na smetaně (předem naložený v mořidle): 1 naložený zajíc a všechna naložená zelenina, 10 dkg másla, mořidlo na podlévání, 2 lžíce červeného vína, ¼ l smetany, 3-4 lžíce mouky
- Na pekáč dáme asi 2 lžíce másla, zeleninu vyjmutou z mořidla a na ni položíme zajíce, kterého obložíme několika plátky másla (asi 5 dkg)
- Pečeme zakryté a podle potřeby podléváme mořidlem
- Téměř měkké maso odkryjeme a dočervena osmahneme
- Pak jej vyjmeme, šťávu se zeleninou rozmixujeme a přilijeme červené víno
- Šťávu zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku a necháme povařit
- Zajíce rozporcujeme a v dochucené omáčce prohřejeme
- Podáváme s knedlíkem